Moors en Katholiek in één optocht.

De geschiedenis van Spanje zal niet veel mensen geheel bekend zijn. Echter, dat Spanje jarenlang is overheerst door de Moren dat weet iedereen wel. Het Alhambra, een Moors kasteel/paleizen complex in Granada kent iedereen wel en is een bezoek waard, kan ik uit eigen ervaring vertellen. Spanje is doorspekt met Moorse symbolen en bouwwerken. Hoe zuidelijker je komt hoe meer je er van ziet.

Ook in Jumilla is met regelmaat de invloed van de Moren nog te zien. Niet zo nadrukkelijk in de bouwstijl maar wel tijdens zo’n Katholiek feest als Maria Hemelvaart.

Zo zie je tijdens de Fiësta’s deze feestverlichting. Links het christen kruisvaarders schild met het rechte kruisvormige zwaard. En rechts het zonnesymbool met halve maan en Moorse kromzwaard. Op andere foto’s kan je de andere feestverlichting zien die Castagnettes moeten voorstellen. Deze twee voorstellingen hangen om en om door heel Jumilla.

De Processie die plaatsvindt op 15 augustus ter ere van Maria Hemelvaart, is ook doorspekt van Moorse invloeden. La Señora de la Asuncion (de verbeelding van Maria die ten Hemel opgenomen wordt/is) is de beschermheilige van Jumilla en je kunt je vast voorstellen dat de 15e augustus dus vet gevierd wordt in Jumilla.

De opbouw van deze processie is duidelijk anders dan die in Pinoso. Hier komt eerst één van de vier fanfares met vaandel en zoals te zien is, wordt er duidelijk aandacht besteed aan het jong houden van de club. De jongen in het roze t-shirt in de meest linker foto liep meestentijds gezellig te kletsen met de vaandeldrager. Niet mooi voor de foto maar duidelijk is wel dat de processie tegenwoordig een informeel karakter uitstraalt.

Dan komt de pracht en praal. De kinderen in de processie willen best even poseren als de stoet toch stilstaat. Duidelijk zijn de contrastern hier tussen Moorse (links en rechts) en christen invloeden (midden).

De kleding moet erg warm zijn. Het was een mooie zomeravond (zoals gebruikelijk op 15 augustus) en de kleding moet voor een groot deel van skai zijn geweest want het leek wel op leer. Als je dan ook nog naar die laarzen kijkt, dan snap je niet dat die mensen niet lopen te zweten.

Dan kwamen er weer wat vaandeldragers, die toch echte christen symbolen droegen en twee lieftalige ietwat verveelde meisjes. Zie rechts ook de kleine jongen in djellaba.

De stoet lijkt oneindig en ik hoop dat ik niemand met deze uitgebreide fotoreportage verveel. (Reacties en kritiek zijn altijd welkom.) Wij zaten heerlijk aan de kant van de weg op het terras van een cafetaria. Daar genoten we niet alleen van de processie maar ook van een goed glas witte wijn (je kan in Spanje overal goede wijn drinken) en wat Tapas. In totaal heb ik 67 foto’s gemaakt.

De meisjes op de linker foto lijken meer Moorse invloeden in hun kleding te hebben maar het wordt al diffuser. De heren hebben onder hun navel echte christen kruizen en in de hand Romeins aandoende helmen.

Het is echt een komen en gaan van prachtig uitgedoste mensen. Aangezien het donker was heb ik de flitser moeten gebruiken. Daardoor is hier en daar het wit of reflecterende materiaal iets te veel opgelicht. Het ergste heb ik getracht digitaal te corrigeren maar dat is helaas niet overal even goed gelukt.

Deze gewichtige heren zijn van voor en van achter prachtig om te zien. In de maat van de muziek schommelen ze van links naar rechts, voorwaarts zoals iedereen in de processie. Bovenin de rechterfoto zie je de straatverlichting die de castagnetten moet voorstellen, zoals ik eerder in dit stukje al vermeldde.

Oh er lijkt echt geen einde aan te komen. Het blijft echter grappig om te zien. Waar blijft toch Maria?

Daar is de huidige traditionele klederdracht, nu kan ze niet ver meer zijn.

Helaas, een op een baar liggende Maria is niet heel erg fotogeniek. Ze moet echter ten hemel worden opgenomen en als gewone sterveling moet je daarvoor eerst zijn overleden. Dit is dus een opgebaarde Maria. Duidelijk zijn op de rechterfoto de stokken te zien waarop de baar gezet wordt als er gerust wordt. Deze mannen hebben het zwaar want er is geen aflossing te zien. Ze moeten dus de hele processie volhouden en dragen zodra de processie weer in beweging is.

Van erg wazig tot enigszins wazig, maar ik wilde ze toch maar plaatsen. Het geeft een indruk.

Vlak nadat Maria ons gepasseerd was, stond de stoet weer even stil. Daardoor had dit gezinnetje even de tijd voor een praatje en toen ze me in de gaten hadden, even poseren.

 

 

 

 

 

Daarna was de straat weer van de gewone mensen. Wij zijn nog even de Feria (Braderie) en kermis op geweest en toen weer lekker naar huis waar de avond nog heerlijk aangenaam, maar minder warm als in de stad, was.

Donderdag gaan we naar de Cabalgata Tradicional en zaterdag naar de Gran Cabalgata. Hierover later meer.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Fiësta's. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s