La Cadena

In het kader van: men is nooit te oud om te leren, het volgende verhaal. In de stad Murcia staat een kathedraal. Het is boven alle twijfel verheven dat het een mooie kathedraal is. Toch wordt elk gebouw mooier of het spreekt meer tot de verbeelding als je de verhalen kent, die het gebouw vergezellen. Zo lazen wij onlangs een verhaal over de ketting: ‘La Cadena’.

Deze ketting heb ik de laatste keer dat we in Murcia waren maar eens opgezocht. Ik had deze ketting nog nooit gezien en dat is eigenlijk gek.

DSCN0079

Ze hangt aan de rechterkant (als je voor de ingang staat) van de kathedraal aan de buitenkant. Het is een verbluffend lange ketting en ze is van steen. Sterker nog, de schakels zijn allemaal uit één stuk gemaakt. Dat betekent dat de gehele ketting uit één lang (in elk geval groot) stuk steen gemaakt moet zijn. De pilaar- en muurstenen waar ze aan hangt zijn ook onlosmakelijk verbonden met de ketting en komen dus ook uit hetzelfde ene stuk steen. Een wonderlijk beeldhouwwerk met een wonderlijke legende. Die legende moet ik dan natuurlijk ook wel vertellen.

Toen de kathedraal gebouwd werd in de 16e en 17e eeuw, moet er iemand om werk hebben gevraagd aan de opzichter. Dat moet een nogal smerig uitziende figuur zijn geweest, die meer leek op een bedelaar dan op een steenhouwer/kunstenaar. De opzichter was dus niet van zins om de man emplooi te geven. De flierefluiter hield echter aan, anders gezegd: hij liet zich niet zomaar wegsturen.

Hij moet zoiets hebben gezegd als: Laat mij hier werken, je zal er geen spijt van hebben. En als je er wel spijt van hebt dat ik hier werkte als mijn werk niet naar je zin is, dan hoef je moet niet te betalen.

Deze ketting was het resultaat van jaren van noeste arbeid van deze, na verloop van tijd, gewaardeerde en door iedereen bewonderde steenhouwer.

DSCN0078

Je kan het zien hè, ze is echt uit één stuk en rond deze hele zijbeuk.

DSCN0076

En dan zijn wij in deze kapitalistische maatschappij natuurlijk heel nieuwsgierig naar de beloning voor deze wonderlijke en bewonderenswaardige kunstenaar. Het lijdt per slot geen twijfel dat hij een uniek kunstwerk heeft afgeleverd dat nog nergens elders getoond was. En voor wie zich afvraagt of deze getalenteerde man elders ooit iets gemaakt heeft, kunnen we duidelijk zijn. Na deze ketting heeft de man nooit meer een dergelijk kunstwerk kunnen maken. Om te voorkomen dat hij elders iets gelijkwaardigs of zelfs mooiers zou kunnen maken, zijn ‘s mans ogen uitgestoken. Over het loon in geld is niets bekent gemaakt.

Even voor de duidelijkheid; het is een legende hè. Het wonderlijke kunststuk is echt en te bewonderen aan de buitenmuren van de Kathedraal van Murcia.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s