Toeval bestaat niet.

Toeval bestaat niet. Althans dat zegt mijn geliefde echtgenote altijd. Nu wilde het toeval (het mag duidelijk zijn, ik geloof er wel in) dat we gasten hebben die de Spaanse taal proberen te leren én dat er een rondleiding mét theater door Jumilla was. Ik heb op facebook al laten weten dat we zouden gaan. Deze rondleidingen zijn in het Spaans en het theater dat gemaakt wordt is ook in het Spaans. Voor ons was het de eerste keer dat we dit bezochten en dan weet je toch niet echt wat je zal gaan zien. Dus hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt dat onze gasten die het toch ook wel zouden kunnen volgen, ook mee wilden komen.

Maar waar ging het nu eigenlijk over? In de aankondiging stond dat het ging over ‘El bandolero Jaime Alfonso el Barbudo’. Nu, dit heeft een kleine geschiedenis voor ons, maar is hier in de omgeving een legende. We zijn eens in het eerste jaar dat we hier woonden aan het wandelen geslagen. We liepen langs het huis van de buurman die ons vroeg wat we gingen doen. Wij gaan wandelen in die barranco daar achter jouw huis, vertelden wij. Daarop kregen we een verhandeling over een rovershoofdman met een baard, (zo dachten wij) die daar ooit gewoond moest hebben. Tja, dat zal dan wel, hebben wij toen gedacht. Maar hoe gaat dat met verhalen en legendes, je gelooft het of je gelooft het niet. Daarbij kwam natuurlijk ook nog het aspect; verstonden we het nu goed of hebben we het niet goed verstaan?

Afijn, om een lang verhaal enigszins in te korten; de man moet toch echt bestaan hebben want, ze wijden er hier hele theaterstukken aan. Welk bewijs zoek je verder nog? Gewapend met internet-kennis zijn we ten strijde getrokken in de hoop dat we het konden volgen. Dat volgen, is gelukt.

P5040001P5040002

Jaime Alfonso “el Barbudo” (het betekent toch echt: man met baard) heeft werkelijk geleefd van 26 oktober 1783 tot 5 juli 1824. Hij was een bandiet (bandolero) en toen er in 1812 (ik meen te herinneren op 19 maart) een grondwet werd uitgevaardigd die vooral de adel en de koning beschermde, heeft hij die te vuur en te zwaard bestreden. Alle tegels waarop die grondwet werd verkondigd en in zijn bereik lagen, heeft hij met zijn bende (bandoleros) vernietigd.

P5040003P5040004

Daarnaast heeft hij gestreden tegen Napoleon, maar vooral was hij een rover. Hij is dan ook door executie aan zijn einde gekomen.

P5040012P5040015

Tussen de bedrijven door werden we ook nog even van wat meer Jumillaanse geschiedenis op de hoogte gebracht door de gids, maar daarover later meer.

Wij en onze gasten hebben intussen genoten van een dagje uit, dat we natuurlijk in stijl hebben afgesloten met wijn, bier, frisdrank en tapas! Dank aan onze gasten en het toerisme bureau in Jumilla.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Jumilla, Spanje, Toerisme. Bookmark de permalink .

Een reactie op Toeval bestaat niet.

  1. Johnc622 zegt:

    Really enjoyed reading ur blog. efeccedkakfd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s