Een nieuw paspoort.

Zo af en toe hebben we nog iets met de Nederlandse overheid te maken. We zijn en blijven Nederlanders en dus moeten we op gezette tijden een nieuw Nederlands identiteitsbewijs of paspoort aanvragen. Dat kan in Nederland, een aantal grensgemeentes en de gemeente Den Haag hebben een buitenlandbalie. Daar kan je als Nederlander zonder adres in Nederland een nieuw ID of paspoort aanvragen. Het kan ook bij de Ambassade of de consulaten die over de wereld verspreid zijn. Sinds de invoering van de biometrische gegevens in het paspoort (en de bezuinigingen) is het aantal plaatsen waar wij een nieuw ID kunnen aanvragen in Spanje drastisch afgenomen. Maar we hebben mazzel, in La Nucia (anderhalf uur met de auto) is een Nederlands Consulaat waar we terecht kunnen.

Nu ga ik graag voorbereid op pad met dit soort zaken en dus hebben we onder vrienden eens rondgevraagd en gezocht op het internet om goed beslagen ten ijs te komen. Het leuke van dit rondvragen was, dat een bevriend stel ook een nieuw paspoort nodig had en dus konden we met ons vieren richting het consulaat. Maar waar is dat consulaat nu eigenlijk? Google maps stelt dat het consulaat op een plek is waar een gebouw is zonder deur, bovendien is het niet het adres dat op de website van Buitenlandse Zaken is vermeld.

In het midden van de luchtfoto werd aangegeven dat het zou zijn.
In het midden van de luchtfoto werd aangegeven dat het zou zijn.

 

Het adres is in de kaarten van Tomtom niet te vinden. Wat nu toch te doen? Op fora en blogs werd niet echt duidelijk uitsluitsel gegeven. Mensen schreven wel over rotonde nummer 5, maar vanaf waar moet je dan beginnen te tellen? Onze vriend en chauffeur van de dag, had de routebeschrijving van het consulaat uitgedraaid. Tja, dat kan natuurlijk ook altijd nog. Daar had ik dan weer niet aan gedacht. Toch was ik er niet heel erg gerust op dat we het makkelijk zouden vinden, de routebeschrijving had het namelijk ook over rotonde nummer 5. Afijn, we moesten toch op enig moment gewoon vertrekken, we hadden immers een afspraak gemaakt via de website. Gisteren was de grote dag.

Na een aardig ritje over snel- en lokale wegen, belandden we op de CV-70 zoals op de routebeschrijving was aangegeven. Nou dat klopte in elk geval. En wat een verbazing, ik hoefde als menselijke navigator geen rotondes te tellen, dat had de Spaanse lokale overheid reeds gedaan. Ze hebben naar de rotondes genummerd en die nummers dan ook nog eens heel goed leesbaar op de borden midden op de rotonde gezet. Hoe comfortabel is dat!! Bij rotonde nummer vijf, draaiden we een hele ronde en reden terug tot het bord Urb. Caravana. Daar rechts op die paralelweg is het Consulaat (achter de bibliotheek en naast de Policia local) je kan het gewoon niet missen.

Klik op de punaise voor meer info.
Klik op de punaise voor meer info.

P3240007P3240006

Wel, wij naar binnen natuurlijk. Gewapend met lef en doorzettingsvermogen want de verhalen over de dame achter de balie zijn niet van de lucht. Op de geraadpleegde fora en blogs wordt niet aardig gesproken over deze medewerkster. Nou wij hebben er aardig lol in gehad. Het was een alleraardigste dame die vlot, duidelijk, efficiënt en vooral heel vriendelijk haar werk deed. Wij hadden geen Burger service nummer bij ons wat sinds kort wel weer moet. In ons oude paspoort staat dat nummer niet, maar in het nieuwe komt het weer wel. (Beslis wat je wil overheid!!) Die instructie had onze baliemedewerkster gekregen nadat wij de website hadden geraadpleegd. De maatregel ging echter wel meteen in (dank aan de Nederlandse overheid). Geen probleem, we kregen het e-mailadres en konden bij thuiskomst een scan opsturen die ons BSN nummer bewijst. Goed geregeld denk ik dan.

Nadat we alle vier onze paspoortaanvraag hadden ingeleverd en onze wijsvingers hadden laten scannen was dat onderdeel van de dag afgehandeld. Op naar de broer van onze vriendin die in de vallei ten westen van La Nucia een huis (met een waanzinnig mooi uitzicht) heeft voor een gezellig bezoek. Hij heeft op zijn land onder andere een aantal sinaasappelbomen en we mochten die sinaasappelen ook plukken.

P3240010

Een flinke oogst mag ik wel zeggen.

P3240011

Dat worden gezonde ontbijtjes met vers geperst sap de komende tijd.

Na het bezoek aan de broer (Tjeerd) zijn we naar Guadelest gegaan voor een toeristisch uitstapje. Daarna zijn we door die prachtige vallei richting Alcoy gereden om daar via de snelweg weer op huis aan te rijden, maar niet na eerst een gezonde tapasmaaltijd met bijbehorende lokale rode wijn te nuttigen onderweg. Het is wel Spanje hier hè.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Nederlandse overheid, Spanje en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s