Olijvenoogst.

Nee, gelukkig is het nog geen tijd om de olijven te oogsten. Normaal gesproken oogsten we de olijven (voor de olie) in december. Het kan eens wat eerder zijn door de warmte of eens wat later door een koud voorjaar, maar nu nog niet. En dat is maar goed ook, we hebben net de amandeloogst achter de rug, we stikken nog in de vijgen (gelukkig helpen onze gasten ons met het opmaken van deze oogst) en omdat het eind augustus en begin september geregend heeft ben ik allerlei plantjes aan het opkweken. Nee, nu liever nog even geen olijvenoogst.

Maar toch, ik ga het over de groene olijven hebben die ik vandaag geoogst heb.

Toen ik nog in Nederland woonde en werkte, had ik veel collega’s. Die collega’s vonden het leuk om elkaar cadeautjes te geven voor verjaardagen. Zo kreeg ook ik elk jaar een cadeautje voor mijn verjaardag van mijn collega’s. Een aardigheidje, meer was het nooit en hoefde het ook niet te zijn. Of toch?

Toen ik op mijn werk had verteld in 2007 dat we een huis hadden gekocht in Spanje duurde het nog bijna een half jaar voor ik jarig zou zijn. Er was echter een collega die dat in haar oren had geknoopt. Toevallig was dit ook de collega die dat jaar mijn verjaardagscadeau zou gaan kopen. Ze had een leuk idee, ze kocht een piepklein olijfboompje. Met de woorden: “Als je dan toch in Spanje gaat wonen, dan moet je ook een olijfboom hebben” werd mij het cadeau overhandigd. Dat we al zeven olijfbomen op ons terrein hadden staan van ongeveer 75 jaar oud, heb ik toen maar niet verteld. Ik vond het een leuk cadeau en nam het natuurlijk dankbaar aan om het eerst op de tuintafel in de achtertuin te zetten en goed te verzorgen. Toen we verhuisden naar Spanje namen we het boompje mee en toen ik er tijd voor had (verhuizen is bepaald geen klusje waar je even snel mee klaar bent), plantte ik het boompje niet ver van ons huis vandaan.

Het eerste jaar heb ik het boompje natuurlijk water gegeven. Maar hoe gaat dat met olijfbomen, al snel kon het boompje op eigen benen staan of, van eigen gevonden en opgeslagen water leven. Aldus liepen we regelmatig langs dit boompje zonder er al te veel aandacht aan te besteden. Het groeide gestaag en de eerste snoeibeurt heeft het al gehad. Momenteel zal het boompje zo’n anderhalve meter hoog zijn.

Vorig jaar gaf het boompje een paar olijven. “Dat is snel”, dacht ik nog. Het waren maar een paar olijven maar, het idee om de olijven van deze boom in te maken werd toen al geboren. Als er maar genoeg olijven aan groeien zouden we het gaan proberen. Van onze andere bomen hebben we dat al eerder geprobeerd. Die olijven zijn echter veel meer geschikt voor olie en niet voor inmaak. De olijven van onze oude bomen blijven ook veel kleiner, dat heeft te maken met de soort en de omstandigheden hier. De olijven van het ‘kleine’ cadeauboompje zijn groter.

Aldus heb ik vandaag de eerste verwerkbare oogst geplukt.

P9280001

Het is maar 638 gram, maar voor een eerste keer proberen is dat ruimschoots voldoende.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken, Olijven, Oogsten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Olijvenoogst.

  1. Jos Thora zegt:

    Ik herkrn dat verhaal . Ook wij kochten zo een klein olijfboompje. Na enkele jaren hingen er op een keer rwee olijven aan. We waren er bijzondet fier op. Dit jaar hangen er echter veel meer olijven aan en nu, eind november zijn ze heel donker geworden. Wij wonen in Bree. Belgisch Limburg, en halen elk jaar in de winter het boompje binnen. We hebben geen idee wat we met die olijven moeten doen maar we zijn er wel fier op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s