Gachamiga

Het was een alweer best lang gekoesterde wens van Juan en eerlijk gezegd vinden we het zelf ook wel erg leuk en lekker: Gachamiga.

En als we het over Gachamiga hebben, vraagt iedereen wat dat dan is. Het is een traditioneel recept van deze regio.

Maandag was Juan hier omdat hij op zijn land hier achter ons huis, even de amandelen ging bekijken. Een verstandige handeling, want met een oogstmachine hierheen komen is een kostbare zaak en dat doe je dus niet zonder zeker te weten dat de amandelen oogstrijp zijn. Tevens is het een reden om even hier langs te komen en een biertje te drinken. Gasten zaten ook gezellig voor ons huis en ergens in het gesprek vroeg Juan wanneer hij nou eens Gachamiga zou maken voor onze gasten. In december vorig jaar, heeft hij dat eens aangeboden, toen we hem hadden geholpen met olijven plukken en bij hem thuis Gachamiga hadden gegeten.

Nou hadden de aanwezige gasten daar wel oren naar en aangezien die vrijdag (vandaag) vertrokken, hebben we dus op donderdagavond een Gachamiga-avond ingelast.

Een later gearriveerde gast wilde ook wel mee-eten en er kwamen ook vriendinnen die ook wel eens Gachamiga wilden eten en Juan wel eens aan het (kook)werk wilden zien. Maar, Juan was laat als rechtgeaarde Spanjaard en dus we hadden al een voorgerecht gegeten en eerlijk gezegd waren we voorbereidingen aan het treffen om toch gezellig te kunnen eten. Toen Juan in zijn vrachtwagen kwam aanrijden werd hij een beetje overvallen door de grote belangstelling en met excuus voor zijn late arriveren ging hij direct aan de slag.

Juan treft voorbereidingen voor GachamigaJuan treft voorbereidingen voor Gachamiga

Natuurlijk (?) wordt Gachamiga op een houtvuurtje gemaakt dus we hadden een muurtje gebouwd, om het vuur tegen de wind te beschermen. De kunst is dan natuurlijk om het zo op te stoken dat het goed heet wordt en dan gaande te houden zodat je de Gachamiga lekker kan bakken en gaar kan krijgen.

Bloem erbijHet lijkt nog het meeste op een dikke pannenkoek

Traditioneel wordt dit gerecht door mannen gemaakt, maar zonder de hulp van vrouwen wordt het echt helemaal niets hoor.

Een beetje mislukt, maar toch lekker.

Door de haastige start en de zenuwen om voor het eerst voor Nederlanders en Belgen eten te bereiden, is de eerste niet goed gelukt. De tweede en derde waren beter, helaas sloeg toen de gezelligheid toe en ben ik vergeten die ook te fotograferen. We moeten het dus met deze laatste foto doen. En oh ja, wat er in zit wil ook altijd iedereen weten: olijfolie, zout, knoflook, worstjes, water en bloem.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Gachamiga

  1. Grappig. Ik verwacht een enorm recept en dan krijgen we dat. Hartstikke leuk. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s