Het enten der Amandelbomen

Al sinds we hier wonen fascineert me het enten van de amandelbomen. Soms, zonder aanwijsbare reden begint een boer zijn amandelbomen om te zagen. Daarbij laten ze een stuk van de stam staan van minstens een meter hoog. De oogstmachine moet de stam nog kunnen omvatten, zo heb ik beredeneerd. Ik heb er wel eens naar gevraagd bij onze buurman Silverio en Juan, maar meer dan de woorden: ‘dat is nu eenmaal wel eens nodig’ heb ik er nog niet uitgekregen. Het afgezaagde deel van de stam is goed te gebruiken als haardhout, dus wellicht is dat de reden dat er af en toe geënt wordt. Een goed geënte boom produceert namelijk heel snel al weer amandelen.

Op dit perceel werden vorig jaar februari nogal wat amandelbomen afgezaagd om opnieuw geënt te worden.

PICT0011PICT0003

Dat er verder niets groeit rond die bomen komt niet door de droogte, maar omdat dit perceel goed onderhouden (lees: regelmatig geploegd) wordt. Het water dat beschikbaar is, gaat dus naar de bomen.

Je kan zien dat de bomen recent zijn afgezaagd, bewerkt zodat de enten er in gestopt kunnen worden. Vervolgens wordt de stam omwikkeld met niet plakkende tape en vaak wordt er dan nog een zwarte smurrie opgesmeerd om de wond te beschermen.

Deze boer verstaat zijn vak, want alle enten zijn aangeslagen.

PICT0007PICT0001

De rechterboom heb ik in de loop van de zomer gefotografeerd (op 6 juni 2012 om precies te zijn). Op de linker foto staan de bomen al weer voorzichtig in bloei. Volgend jaar geven die weer een echte oogst na een kleine oogst dit jaar.

PICT0008

De dikke tak rechts van de stam is ter ondersteuning van de enten aan de stam gebonden en dus geen levend onderdeel van de boom.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Amandelen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het enten der Amandelbomen

 1. rebecca de liema zegt:

  interessant stukje.
  de voor jou onaanwijsbare reden tot enten is in het algemeen het feit dat men zijn bomen wil veranderen en/of verbeteren. bv van een amandel comun gaan naar een marcona, die een betere kwaliteit heeft en een betere prijs op de markt . normaliter wordt zoiets eenmaal in het “bomenleven ” gedaan.
  de comun is het soort die de vorm heeft van wat we in het algemeen “amandel vorm” noemen,en die zacht is, hier in andalucia noemen ze ze wel labiales, en de marcona is rond en veel harder.
  dat het je buren zo goed lukt is ws te wijten aan het feit dat het al generaties lang gedaan wordt.
  de bomen worden inderdaad heel goed verzorgd, anders kun je de oogst wel afschrijven.
  wat ik je vertel is wat ik geleerd heb in de tijd dat ik hier woon.(35 jaar) plus het feit dat mijn zwager amandel en olijf bomen heeft in castellon.
  je weet natuurlijk dat hetzelfde gedaan wordt met olijfbomen.

  groetje
  rebecca

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s