Hoe groener, hoe beter.

Sinds we hier wonen zijn we altijd op zoek naar mogelijkheden om in dit droge klimaat, het terrein te verfraaien met planten. Lui als ik ben, moeten dat wel planten zijn die goed tegen de droogte kunnen. Een irrigatiesysteem hebben we namelijk niet en ik loop al elke ochtend te sjouwen met gieters voor de groente-/kruidentuin en dat vind ik wel genoeg.

De planten die we dus in de grond zetten hier, zijn over het algemeen vetplanten.

Sinds een tijdje hebben we ontdekt hoe goed de kappertjesplant tegen droogte bestand is. Al voordat we dit huis kochten groeiden op de rand van een amandelbomenterras een stuk of wat van die planten. Nu we het ploegbeleid hebben veranderd worden het er steeds meer en groeien ze uit tot enorme struiken. Ze krijgen nooit water maar groeien als kool en zaaien zich toch gemakkelijk uit. Van Wil mag ik kappertjes en kapper-appeltjes op het eerder genoemde terras oogsten. Verder willen we wel meer van die planten ter verfraaiing van terrein en dat begint aardig te lukken. Ze blijven de hele zomer groen, bloeien tot ver in juli en geven daarna grappige vruchten die nog eens leuk van kleur zijn als ze rijp zijn en openbarsten. Kortom; een gewenste plant.

Probleem met de kappertjesplant is dat ze zichzelf uitzaait en dat gebeurt dus niet altijd op de gewenste plek. Zelf zaaien lijkt een oplossing, maar die zaadjes doen niets. Moeten ze wellicht eerst door het darmkanaal van een vogel om kiemkracht te krijgen? Volgens dit natuurlijke systeem moet je dus maar afwachten of ze op een goeie plek opkomen.

Dit weekend zag ik ineens drie zaailingen opkomen op een heel onhandige plek. Die zou ik moeten kunnen verplaatsen, dacht ik. Helaas heb ik dat al eens eerder geprobeerd en toen was het plantje binnen een paar uur dood. Dus wat te doen? Gewoon uittrekken en weggooien is na één mislukking geen optie. Iets anders proberen dus. Nu heb ik ze eerst water gegeven zodat de kalkgrond hier wat meer kleefkracht kreeg en ik een kluitje uit kon graven in plaats van een plantje met kale wortels. Daarna heb ik ze met veel water op een andere plek gezet.

Bij stom toeval betrok kort daarop het hemelgewelf met een witte wolkensluier en temperde de zonnekracht en zie, mijn plantjes bleven leven. En dat bracht me op een idee. Op mijn dagelijkse wandelingetjes kom ik vaak langs de moestuin van iemand in de buurt. Deze man beschermt zijn jonge plantjes tegen het felle zonlicht met dakpannen. En dat heb ik met deze kappertjes dus ook maar gedaan.

PICT0004PICT0003

Nu maar duimen dat ze blijven leven.

Aanvulling juni 2015. Deze plantjes hebben het niet gered. Gelukkig zijn er op andere plaatsen verschillende kappertjesplanten nieuw opgekomen.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in B & B, Bloemetjes en plantjes. Bookmark de permalink .

3 reacties op Hoe groener, hoe beter.

  1. Pingback: (On)Kruid en problemen die zichzelf oplossen. | Casa de cinco Hermanos

  2. John zegt:

    Hoe is het nu met de plantjes ; ze zullen wel al groot zijn ,ik zou ze in België willen kweken
    groeten John

    • Voor zover ik weet (gasten van ons hebben ze in Nederland geprobeerd te zaaien) lukt het niet om ze in Noord Europa te kweken. Zelf zaaien lukt ons hier ook niet. Wij denken dat dit van die zaden zijn die door een vogel gegeten moeten worden alvorens ze kiemkracht krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s