Biar

Na lange tijd hebben we weer eens een dag vrijgemaakt om het schone Spaanse land te gaan bekijken. Dit keer hebben we een bezoek gebracht aan Biar. Zelf omschrijven de Biaranen (of Biarezen) hun dorp als ‘Belleza Interior’. Volgens Google translate betekent dat: Innerlijke schoonheid. Spanjaarden gebruiken het woord interior echter ook voor het binnenland, dus ‘Binnenlandse schoonheid’ . Nou, ik vind dat ze gelijk hebben. Biar is goed, met zorg en mooi geconserveerd.

PICT0062

Biar moet al bewoond zijn geweest in prehistorische tijden. Daarvoor zijn bewijzen gevonden die men helaas niet laat zien. In de Moorse tijd is de naam Biar aan de plek gegeven wat ‘bron’ betekent. Het is duidelijk waarom deze naam is gegeven want in het dorp barst het van de bronwaterkranen. Door het dorp heen staan ook allerlei informatiepanelen die ook in het Engels en Duits wetenswaardigheden vermelden.

Het kasteel is een bezoek zeker waard. Het kost je een euro om de hoge toren te bezichtigen maar dan krijg je er ook uitleg bij in Spaans, Duits of Engels en een prachtig uitzicht als je eenmaal boven bent aangekomen.

Verder is het heerlijk om door het autoluwe dorp te slenteren (af en toe pittig klimmen of dalen). De huizen zijn bijna zonder uitzondering in goede staat en authentiek. Er zijn leuke pleintjes en parkjes waar zich, sinds de nieuwe rookwetgeving ook echt terrasjes buiten bevinden.

Helaas was de kerk (Iglesia de Santiago) gesloten maar de Ermita ‘Nuestra de la Señora de Gracía’ (heiligdom of kapel) is gewoon de hele dag open, ook tijdens de siësta. ‘La señora de Gracia’ is de naam die aartsengel Gabriël gaf aan Maria toen hij de blijde boodschap van haar onbevlekte ontvangenis verkondigde. Je begrijpt dat Maria te vinden is in deze mooie kapel. Daarna hebben we wat gegeten om vervolgens een keramiekwinkel te bezoeken, die weer hele ander stijl spullen maakt dan Emili Boix, de pottenbakker die wij plegen te bezoeken. Natuurlijk kom je dan ook met iets grappigs thuis.

Hoe je het ook went of keert, Biar is een bezoek meer dan waard. Bovendien niet eens zo ver van ons huis weg. Eigenlijk raar dat we het niet eerder gevonden hebben.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Biar

  1. denise zegt:

    Hoi Berto en Wil,

    Heel mooi, prachtige foto’s ook!!!

    Abrazos,

    Denise

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s