Oud en Nieuw.

We weten het allemaal wel, in Nederland zijn er een aantal oud en nieuw tradities. We eten oliebollen, steken vuurwerk af en schuimen de straten af om anderen gedurende de nacht een gelukkig nieuwjaar te wensen.

In Spanje speelt alles zich meer binnenshuis af (althans in onze regio), toch is het een feest met eigen tradities en vooral ook bijgeloof. Even een rijtje voor diegenen die het interesseert.

Op nummer 1 in de lijst van tradities staat het eten van 12 druiven op de slagen van de klok in Madrid. Daarbij moet je dan wel visualiseren wat je wil dat het volgende jaar brengt. Als het je lukt om dan ook nog op elke slag van de klok een druif weg te werken (sommigen denken dat er niet gekauwd mag worden, maar daarover lopen de meningen uiteen) zal het ook gebeuren.

Op nummer 2 staat het dragen van rood ondergoed op oudjaarsavond. Het zal je 365 dagen geluk brengen in het volgende jaar. (Wat te doen in een schrikkeljaar?)

Op nummer 3 staat een populaire voor deze crisistijd. Men stopt een ring in het champagneglas (in Spanje zit daar natuurlijk Cava in). Deze handeling zorgt ervoor dat het komende jaar veel geld in jou richting zal stromen. (Zou Rajoy het ook gedaan hebben?)

Op nummer 4: Voor het avondeten maak je een lijst met wensen. Gedurende het eten heb je die lijst onder je kleding op je huid en direct in het nieuwe jaar, verbrand je die lijst. Succes gegarandeerd.

Nummertje 5: Zet je eerste stap in het nieuwe jaar met je rechtervoet. Als linkshandige snap hem niet hoor.

Nummer 6 is voor diegenen die een partner zoeken. Als je het komende jaar een partner zoekt, kus dan iemand van het andere geslacht dan je gewoon bent als eerste te kussen. Dus ben je gewend om eerst je moeder of zus te zoenen, wissel dit dan door eerst je vader of broer te kussen.

Nummer 7 is ook een welvaartswens. Eet op de laatste dag van het jaar of direct in het nieuwe jaar een eetlepel Linzen (ik weet niet of het rauw of gekookt moet zijn) en welvaart zal het komende jaar je deel zijn.

Op 8 staat een kaarsentraditie. Steek veel kaarsen aan op oudjaarsavond: Rood brengt passie, geel staat voor overvloed, blauw brengt vrede en groen bevordert de gezondheid.

Het geheel verlichten van het huis tijdens de jaarwisseling staat op 9. Het idee erachter is dat in een geheel verlicht huis donkere, negatieve energie en leugens geen plek vinden.

Die negatieve energie kan je ook (nummer 10) op laten slorpen door een volle emmer water in huis te plaatsen op oudjaarsdag. In het nieuwe jaar spoel je deze negatieve energie eenvoudig door de W.C. en weg ermee.

Wanneer je veel wil reizen het komende jaar voer dan nummer 11 uit. Je stapt in het nieuwe jaar naar buiten en zorgt dat je eerst weer binnenstapt met de rechtervoet.

En dan zijn we bij de laatste van deze lijst aangekomen, nummer 12. Draag de laatste uren van de oudjaarsavond, je ondergoed binnenstebuiten. In het nieuwe jaar keer je het ondergoed weer goed en je kledingkast zal wonderwel uitbundig gevuld zijn met kleding, het komende jaar.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Fiësta's, Spanje. Bookmark de permalink .

Een reactie op Oud en Nieuw.

  1. Linda zegt:

    Ik bak wel een paar bollen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s