Een lange muur.

Wanneer je door het Spaanse land reist (of je dat nou te voet, op de fiets of met de auto doet) zie je zonder twijfel ook de muurtjes die men hier bouwt om de terrassen landbouwgrond van elkaar te scheiden. Die muurtjes zijn al honderden zo niet, duizenden jaren in gebruik en zijn een effectief middel tegen erosie. Althans, ze zijn dat zolang ze goed onderhouden worden. Er zijn trouwens wel meer manieren om erosie tegen te gaan, maar daarover later meer.

De muurtjes worden niet gemetseld maar eigenlijk gepuzzeld. De professioneel gebouwde muurtjes bestaan uit natuurstenen die ook nog naar wens gevormd worden door er ronde delen van af te bikken. Er ontstaat dan een pasvorm die veel druk kan weerstaan. Wil is verliefd geworden op dit soort muurtjes. Al sinds meer dan anderhalf jaar was ze van plan om zelf ook zo´n muurtje toe te voegen aan ons terrein. Vergis je niet, we hebben wel van dat soort muurtjes, maar met dit soort dingen lijkt Wil wel een beetje op `rupsje nooit genoeg´. Er kan er altijd nog ééntje bij.

Afgelopen zomer was het zover, Wil begon in juni (of zo) met stenen verzamelen en naar de plek te brengen waar ze wilde gaan bouwen. Langs de weg naar ons huis toe is na lang zwoegen, zweten, sjouwen en rugklachten die bepaald niet kleinzielig genoemd kunnen worden en ook niet kortstondig waren, een muurtje verrezen. Het is niet een muurtje zoals een ervaren Spaanse boer zou bouwen, maar het is een echte. Juan (de man die ons land ploegt) keek er goedkeurend naar maar schudde zijn hoofd toen hij hoorde dat Wil die muur gebouwd heeft. Hij keek naar mij alsof hij er vanaf nu van overtuigd is dat ik werkelijk geen reet uitvoer. Ja; een beetje tuinieren en koken, dat is geen werk, althans niet voor een man.

Het resultaat mag er best zijn.

PICT0001

PICT0004

We hebben er een aantal cipressen langs gezet en dat staat best heel grappig. Vooral als ze straks wat groter zijn. Nu zijn ze (in elk geval op de foto´s) nog nauwelijks te zien.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in B & B, Spanje. Bookmark de permalink .

2 reacties op Een lange muur.

 1. Nico zegt:

  Ziet er goed uit.
  En ik wilde dat eens op therapeutische basis gaan doen.
  Ik lijk wel zot.

 2. ivo zegt:

  Hallo Bertho en Wil,

  Neem van mij aan, tuinieren en koken zijn niet te onderschatten echte mannen dingen.

  groetjes Ivo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s