Inburgeren in het kwadraat.

We kunnen er in Nederland wel een grote mond over hebben, maar inburgeren is nog een hele klus hoor. We wonen nu drie-en-een-half jaar in Spanje en het begint nu een beetje te lukken. Niet in de laatste plaats lukt onze inburgering omdat we dingen doen die een normale Spanjaard niet zou doen. Zoals wandelen in de vallei. Op één van onze kortere wandelingen kwamen we langs het huis van de schaapherder (in het Spaans: Pastor). Hij was aan het werk en ik nam de gelegenheid te baat om eens even te vragen. Één van onze gasten had me namelijk verteld dat de pas aangeplante Jasmijn, meer voeding nodig heeft dan de arme grond hier kan leveren. De schapen van de herder, leveren die voeding in de vorm van mest.

Het huis van de Schaapherder in de Valle del Carche

Natuurlijk levert hij mest, dat doet hij bij meer mensen en het kost € 0,03 per kilo en dan komt hij het ook nog brengen. Of we ook nog lamsvlees willen kopen bij hem? Natuurlijk, direct van de producent kopen is altijd goedkoper. Verkoop je ook kaas? Nee dat doet zijn buurman dan weer. Een andere keer daar maar eens vragen. Er ligt inmiddels wel een heel lam in de diepvries. Maar goed, twee dagen later, kwam de mest.

PICT0001

Die mest ligt dus nu in een klein uithoekje van ons terrein te wachten tot het gebruikt wordt. Een deel is natuurlijk al uitgestrooid maar 2.000 kilo (met kwantumkorting) is niet zomaar opgebruikt.

Dan de televisie; Net als alle allochtonen in Nederland hebben we een schotelantenne en kijken de zenders van ons land van herkomst. Dat is lekker ontspannend want om Spaans te verstaan moeten we toch echt moeite doen hoor. Na 1 à 2 uurtjes is het echt wel genoeg luisterplezier geweest en begint de vermoeidheid toe te slaan. Maar nu hebben we dan toch maar eens een antenne aangeschaft zodat we echter Spaanse T.V. zenders kunnen ontvangen.

PICT0004PICT0007

Onze buurman heeft een elektronica-zaak dus hij mocht het installeren. Waarom dingen niet lokaal regelen als het lokaal kan, toch? Hij deed dat samen met zijn Roemeense vriendin, voor wie hij zijn vrouw heeft verlaten. Na de scheiding zijn ze hier in Los Tomasones komen wonen. Zijn vader had het huis hier toch en een scheiding is duur. Zo zie je maar dat er bij inburgering heel wat meer komt kijken dat alleen maar de taal leren. Ook de lokale roddels zijn belangrijk.

Op de lokale T.V. zagen we vervolgens onze burgemeester een bijeenkomst leiden van zijn partij: de Partido Popular, die waarschijnlijk de landelijke verkiezingen volgende week zal winnen. En pasant werd ook nog even getoond hoe er een windmolenpark wordt gebouwd langs de gemeentegrens. Ruimte zat, dus weinig protest. We raken al aardig ingeburgerd.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Spanje. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s