Saffraan

Al sinds een paar jaar weten we dat het in Spanje betrekkelijk makkelijk is om saffraan te kweken. Reden voor ons om saffraan-krokus-bollen te planten dit najaar. Volgend jaar hebben we dan met enig geluk, saffraan. Nu hebben we op onze wandelingen in de buurt een verlaten perceel gevonden waar kennelijk iemand lang geleden bollen heeft geplant, want daar groeien gewoon herfstkrokussen (of saffraan krokus) en niemand die er wat mee doet.

Nu zijn wij niet de beroerdste en dus hebben we de vrijheid genomen om de rode stampers van deze bloem te plukken om te gebruiken voor onze rijstschotels (waaronder Paella) en andere gerechten (hierover volgende week meer). Maar laat ik eerst beginnen met de oogst van de saffraanstempels.

PICT0006PICT0007

Om deze stempels (stamper) te oogsten moesten we de strijd aangaan met hommels en bijen (Zie hoe op de linker foto net een bij van rechts komt aanvliegen). Natuurlijk komen zij voor de nectar en wij komen voor de stampers maar dat weten zij niet. Maar met enig geduld konden we plukken dat het een lieve lust was. Gisteren en vandaag hebben we kunnen plukken en nu zijn alle bloemen ontdaan van het vrouwelijk geslachtsorgaan, oeps. Op de rechter foto zijn de rode stampers goed te zien, ze steken links en rechts uit de kelken. De meeldraden dienen nergens toe en die laten we dan ook met rust. De hommels oogsten naast de nectar ook het stuifmeel, dat lusten zij nu eenmaal graag.

Daarna komt voor de mens het echte werk. Pff, wat is dat vermoeiend zeg Sarcastische emoticon. Saffraan droog je namelijk, volgens het Spaanse systeem niet in de zon, maar boven een vuurtje. Het klimaat is nu eenmaal niet zo betrouwbaar in het najaar. Althans, dat geldt voor de noordelijke provincies (zoals La Mancha) van Spanje waar saffraan voornamelijk geteeld wordt. Afijn we zouden geen amandelboeren zijn als wij de saffraan niet op een vuurtje van amandelhout zouden drogen.

PICT0001PICT0002

En dan heb je ook wat hoor. Normaal gesproken koop je in Spanje saffraan per 0,25 gram. Bij de Albert Hein in Nederland koop je het per 0,05 gram en dan kost het € 1,25. Wat het in Spanje kost? Geen idee, dat kan je op het Spaanse internet ook niet zo gemakkelijk opzoeken als op het Nederlandse internet. De Spanjaarden doen nu eenmaal niet zoveel met internet.

Maar goed, als het proces van drogen dan klaar is dan heb je ook saffraan. Nu hebben wij na twee dagen oogsten nog geen hele gram, maar geloof me, dat is genoeg voor het komende jaar. Kijk maar hieronder, naar de foto´s van de oogst van de eerste dag (links) en de totale oogst (rechts).

PICT0003PICT0012

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken, Natuur, Spanje. Bookmark de permalink .

Een reactie op Saffraan

  1. Anne zegt:

    Prachtig verhaal….. Wat kan jij leuk schrijven zeg. Ik blijf je graag volgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s