Ofrenda de Uvas

Het aanbieden of offeren van druiven, dat betekent het letterlijk. Het is een belangrijk deel van de oogstfeesten hier en het wordt dan ook elk jaar dat er druiven oogstbaar zijn gedaan. Telkens mogen andere groepen de druiven aandragen en dit jaar was het de beurt aan de Peñas (spreek uit: penjaas) om duizend kilo druiven aan te dragen om geperst te worden, maar niet voordat het kindeke Jezus op het podium staat want hij krijgt de druiven aangeboden.

 

Peñas zijn de verenigingen die de feesten draaiende houden. Ze bouwen praalwagens voor de optochten en delen er wijn en eten uit. Nu was dus aan hen de eer om de druiven aan te bieden. Eerst komt de oude heer Bleda die de eigenaar is van de gelijknamige bodega, dan een delegatie vanuit Yecla (de buurgemeente met een eigen D.O.) en dan een hele reeks Peñas, wees gerust ik heb ze niet allemaal gefilmd.

 

En als die druiven dan allemaal in de bak (Pisa) zitten gaan de heren (pisaores) aan het stampen om ze te kneuzen. Soms zijn er ook dames bij hoor, maar dit keer waren het alleen heren. Natuurlijk gebeurt dat onder het genot van een muziekje en een dansje.

 

Dan moet natuurlijk uit die gekneusde druiven die nog most hebben vastgehouden, het laatste sap worden geperst met een antiek apparaat.

 

En vervolgens kan dan de zegen van meneer pastoor er overheen en is de most drinkbaar voor eenieder die aanwezig is.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Fiësta's, Spanje, Toerisme. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s