Bloemen voor de Maagd.

Het is een jaarlijks terugkerend ritueel, het aanbieden van bloemen aan de Virgin del Remedio. Ze heeft ook een Valenciaanse naam maar die kan ik maar niet onthouden. De Maagd van de remedie (want dat betekent het) kan ik wel onthouden en daar houden we het dan maar op. Sinds 1978 worden bloemen aan Maria van de verloren zaak, in Pinoso aangeboden. Ik weet niet of het toevallig is, maar in dat jaar werd de grondwet van het moderne Spanje op 31 oktober door het voltallige parlement goedgekeurd. Ook dat wordt jaarlijks gevierd zoals in Nederland Koninginnedag wordt gevierd.

Er zijn vele Maria’s in Spanje en ze dienen allen een verschillend doel. La Virgin del Remedio is beschermheilige van de daklozen, gehandicapten, zieken en armen. Dat is in de kop van de stoet goed te zien want daar zie je de deelname van een aantal verstandelijk- en/of lichamelijk gehandicapten. Let vooral op de dame (voor de kijker) rechts van het vaandel aan de kop van de stoet. Het is een dame met het syndroom van down die grijnst van oor tot oor omdat zij naast de vaandeldrager mag lopen, een echte ereplaats.

 

In de stoet worden niet alleen bloemen meegedragen, maar ook etenswaren. De organisatie accepteert alleen onbederfelijke etenswaren. Ook ziet de oplettende kijker dat er cadeautjes worden meegedragen. Eerlijk gezegd weet ik niet precies wat daarmee gebeurt maar als je weet dat de Maagd beschermvrouwe is van de gehandicapten, zieken en daklozen, kan ik wel wat raden.

 

We zijn niet tot het einde van de optocht gebleven (een processie mag je het niet noemen) want Wil heeft last van haar rechterbeen en kan dus niet heel erg lang stil staan. Om de bloemenzee in de kerk te zien moet de geïnteresseerde lezer dus tot volgend jaar wachten als we wel lang genoeg blijven om die te kunnen filmen of fotograferen.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Fiësta's, Spanje. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s