Suelta de vaquillas en Santa Catalina.

Ik weet het, veel mensen vinden het dierenmishandeling. Ook veel Spanjaarden vinden het hoognodig dat de stierengevechten en aanverwante evenementen afgeschaft worden. Het zal dan ook niet lang meer duren of de verboden verspreiden zich over Spanje. Op de Canarische eilanden mag het al lang niet meer, in Catalonië mag het binnenkort niet meer. Maar in de rest van Spanje mag het voorlopig nog wel. De gemoederen lopen in de politiek soms hoog op als er over gediscussieerd wordt. Onderling zijn er tussen Spanjaarden ook grote verschillen. De groep die tegen is, groeit in aantal en wint aan macht.

Reden voor ons om nog één keer een kijkje te nemen bij de koeienrennen in Pinoso tijdens de fiestas. Begrijp me goed, we snappen de bezwaren van vele mensen. Er is meer te zien dan alleen dierenleed en we hebben besloten hierna nooit meer te gaan kijken. Als je er niet van houdt, lees dan vooral niet verder, kijk niet naar de foto’s en bekijk ook de filmpjes niet.

Bij een suelta de vaquillas (letterlijk: Loslaten van koeien) worden koeien losgelaten in een arena, waar de lokale jongeren ook in rondhangen. Wat maakt nou eigenlijk dat die jongeren en hier en daar een oudere jongere in zo’n arena gaan? Volgens mij zijn het de hormonen. Je ziet in die arena voornamelijk jongens (vanaf 16 jaar) en jongemannen die indruk proberen te maken. De dames zitten hoog en veilig te kijken en keuren het lef van de heren. Als een paradijsvogel die zijn nest laat zien aan een vruchtbaar paradijsvogelinnetjes, laten deze jongemannen hun lef zien aan vruchtbare mensenmeisjes en –vrouwen. De dames, kletsen voornamelijk onderling eten wat, drinken wat en kijken zo af en toe eens de arena in. Loopt er iets van hun gading bij? Welke criteria zouden ze aanleggen? Zijn ze op zoek naar de gozer met de meeste lef? Of zoeken ze een prudente huisvader die het gevaar tijdig uit de weg gaat, maar niet al te bang is uitgevallen. Het moet erg moeilijk zijn voor de jongens die de koeien (want stieren zie je hier niet) uitdagen, want ze hebben vast allemaal een meisje op het oog. Maar, ¿Que quiere la chica? (ofwel: was wil das weib?). Regelmatig zie je ze naar de tribune kijken met een blik van: ‘Je ziet me toch wel, doe ik het goed?’ De dames kletsen, kijken, slechts een enkeling begeeft zich heel geëmancipeerd ook in de arena. Die klimt dan op een stellage waar men semi veilig is. Semi, want zo af en toe is er een koe die ergens op weet te springen.

Wanneer een koe bovenmatige belangstelling in jouw richting toont of aan komt stormen, wordt het tijd om weg te rennen.

Suelta de vaquillas Pinoso 2011

Dat wegrennen doe je natuurlijk zo waardig mogelijk. Laat vooral niet zien dat er een dodelijk wapen op je af komt en dat je daar voor vlucht of bang bent. Nee, je hebt plezier. Met z’n drieën is het ook redelijk veilig, de koe heeft namelijk altijd moeite met kiezen. Tegen de tijd dat ze gekozen heeft, zit jij hoog en veilig of ze blijkt iemand anders te hebben gekozen.

Suelta de vaquillas Pinoso 2011

De arena is groot en er is altijd maar één koe, je kunt dus op je gemak tegen een band leunen en eens aankijken wat die koe nou eigenlijk gaat doen. Tien tegen één dat ze een ander kiest en dan kan je cool blijven staan en het mensenmeisje van jouw keuze laten zien hoe onbevreesd je bent. Zij zal zich te alle tijden veilig bij jou kunnen voelen.

Suelta de vaquillas Pinoso 2011

Velen zitten toch graag hoog en droog met een goed uitzicht of vlak bij een niet te hoge vluchtplek.

Ten slotte toch maar twee filmpjes, want de bewegende beelden spreken het beste voor zichzelf.

 

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Dieren, Fiësta's, Spanje. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s