Onkruid.

Onkruid; in mijn definitie is dat een plant die groeit op een plek waar je die niet wil hebben. In die definitie kan de mooiste orchidee (zo je van orchideeën houdt) onkruid zijn. Daarentegen kan ook de saaiste woekerplant tot gewenst kruid opgewaardeerd worden. Na bijna vier jaar in Spanje begin ik het een beetje door te krijgen. Sommige planten willen we echt niet hebben en zijn overal waar ze opkomen: onkruid. Zo is er een plant (waar ik dus geen foto van heb omdat we die verwijderen zodra het opkomt) die iedereen wel kent uit de Spaghetti Westerns. De Amerikanen noemen het tumbleweed. Een afschuwelijk lelijk kruid dat zich inderdaad uitzaait als het verdroogd is, afbreekt en zich al rollend door de wind laat verplaatsen. Vreselijke stekels heeft het ding en ik werd er al het eerste jaar door de lokale boeren hier voor gewaarschuwd.

Maar goed, er zijn ook planten die hier als onkruid groeien en dat echt niet zijn. Zo zijn daar de vijgencactussen (in het Spaans: Higo chumbo). Heerlijk zijn de vijgen die daar aan groeien. Uitlepelen (met handschoenen aan want de stekels zijn venijnig), in de sinaasappelsap en dan bij het ontbijt, als toetje of als tussendoortje. Onlangs hebben we een ijsmachine aangeschaft en gaan we eens kijken of we er ook lekker ijs van kunnen maken. Deze vetplant is makkelijk tevreden te stellen. De strategie om de droogte te overleven is duidelijk. Je slaat zoveel mogelijk water op in je bladeren en die pers je uit in tijden van droogte. Het voordeel van die strategie is dat een afgebroken blad makkelijk een nieuwe plant vormt.

Higo chumbo Higo chumbo

Toen Juan dit voorjaar tijdens het ploegen, een aantal van die bladeren van een vijgencactus af reed, heb ik die dus maar op een plek gelegd waar ik wel een vijgencactus zou willen laten groeien. Je moet even geduld hebben, maar nu tijdens de droogte van juli, beginnen er twee te groeien.

Er zijn echter ook planten die spontaan opkomen, waar je niets aan hebt anders dan dat ze er leuk uit zien, grappig zijn of gewoon niet in de weg staan.

PICT0012 PICT0015

Het zijn twee planten die ik niet bij naam kan noemen. Jinez Marco Garcia (één van onze buurmannen, getrouwd met één van de zussen die hier zijn opgegroeid) heeft me beloofd om de kruiden die hier groeien allemaal uit te leggen en benoemen. Helaas is dat er nog niet van gekomen. De linker plant profiteert duidelijk van het grind. Dat zorgt voor een aanvoer van water in de vroege ochtenduren als er dauw op neerslaat. De rechter staat op een stuk grond dat zo gortdroog is dat ik er alleen planten laat groeien die er spontaan opkomen. Het is onooglijk, ruikt nergens naar en bloeit zonder opsmuk. Het staat niemand in de weg en daarom kan het daar groeien.

Pino PICT0016

De dennenboom (Pino) links heb ik onlangs ontdekt en is niet zo slim als hij/zij eruitziet. Verscholen tussen de stenen van een muurtje naast het zwembad, groeit deze daar nu denk ik inmiddels voor het tweede seizoen. De dennen hier, wortelen oppervlakkig zodat ze kunnen profiteren van de ochtenddauw, maar ze wortelen ook heel diep zodat ze van diepe waterlagen kunnen profiteren. Het is waarom deze bomen hier in de regio zo succesvol zijn, ze groeien overal. De onrijpe dennenappels zijn een probaat middel om mieren uit je huis te weren. Het is echter bekent dat Grove Dennen van deze soort, een enorm wortelstelsel kunnen ontwikkelen dat met gemak de wand van een zwembad vernielt. Dit najaar ga ik proberen of ik deze Den kan verplaatsen. De plant rechts is ook alleen maar groen, de bloemen zijn bijna onzichtbaar. De bijen vinden de nectar van deze bloemen echter erg lekker en daar dankt deze plant zijn leven aan rondom ons huis. We hebben er inmiddels wel tig staan en ze doen het allemaal goed zonder verzorging van onze kant.

Alcaparro Alcaparro

En dan de kappertjes (vorige maand schreef ik er al over), links zie je hoe groot ze kunnen worden. Rechts zie je waar ze zich uitzaaien. Een mooie strategie, groei tussen of van onder een steen vandaan. Onder de stenen blijft het vocht namelijk het langste aanwezig. En met de ochtenddauw heb je vrijwel dagelijks een beetje extra.

Nou, nog eentje dan, gekregen van mijn moeder toen we verhuisden naar Spanje, zaad van een stokroos. Één is het toen gaan doen en zorgt nu voor allerlei nakomelingen. Geheel volgens de nieuw verworven kennis, tussen en onder stenen vandaan.

PICT0018

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken, Natuur, Spanje, Vrije tijd. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s