Aardbeving

Nee het is deze keer niet in het nieuws gekomen, gelukkig maar. Het lijkt misschien aardig om in het nieuws te komen maar daar denken de mensen in Lorca anders over.

Gisterenavond om ongeveer vijf voor tien, schudde ons huis. Nou ja, dat is eigenlijk ook weer overdreven. Ben je wel eens naar de Efteling geweest? En ben je toen door het sprookjesbos gelopen? Daar heb je de Trollenkoning. Op een bepaald moment in zijn bla bla onverstaanbare koeterwaals, trilt er een plaat die recht voor de trollenkoning in de grond ligt. Het trillen van die plaat benadert het gevoel van de aardbeving van gisteravond heel aardig. Het was meer geluid dan beving, maar wel goed voelbaar.

Dus vanmiddag even naar de site van het Instituto Geográfico Nacional gegaan om te zien wat er precies gebeurd is. In Abanilla was het gisteravond en vannacht een aantal keren goed raak. Nou ja, ze hebben daar 5 bevingen gehad tussen 21:39 uur en 0:22 uur. de lichtste was 1,6 op de schaal van Richter en de zwaarste 2,6. Waarschijnlijk hebben ze daar niets van gevoeld.

Kleintjes, nee dan die beving bij ons. Die was 3,8 op de schaal van Richter en hartstikke dichtbij.

afbeelding aardbeving

De rode ster is het epicentrum van de beving en onder de E van El Pinós wonen wij. (Het kaartje is afkomstig van het Instituto Geográfico Nacional) We kunnen eigenlijk wel stellen dat we een huis hebben gekocht vlak bij een breuklijn.

geologie-zuidoost-Spanje

De lijnen linksboven en -onder Fortuna zijn de lijnen die vlakbij ons langskomen. De goede zoeker ziet dat Lorca tussen twee breuklijnen in ligt. (Dit kaartje komt van Kennislink) Het schijnt zo te zijn dat in Spanje, eens in de 30 jaar een beving plaatsvindt zoals die in Lorca. Voorlopig vinden wij dat een heel prettig idee. Over 29 jaar denken we daar wellicht weer heel anders over.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en politiek, Spanje. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s