Kappertjes.

Het is alweer een dikke maand geleden dat ik begonnen ben om voor het eerst kappertjes te plukken. Ja, wij hebben kappertjesplanten op ons terrein staan. Het is een heidense klus want kappertjes zijn klein. Het plukken ervan deed me nog het meest denken aan de vakanties, lang geleden toen ik nog een kleine jongen was en met mijn ouders en zus op de camping stonden. Als het mooi weer was (gek genoeg herinner ik mij alleen mooi weer van die vakanties, behoudens een enkele apocalyptische stortbui) gingen we niet altijd naar het strand. Nee, met grote regelmaat trokken we met ons gezin, oom en tante, neefjes en nichtjes, de bossen in om daar bosbessen te gaan plukken. Vol goede moed begonnen wij als kinderen dan ook bosbessen te plukken. Maar bosbessen zijn klein en het duurt uren eer je er een verwerkbare hoeveelheid van hebt. Onze ouders, oom en tante plukten en plukten maar door terwijl wij kinderen de belangstelling voor het oo zo lekkere product al weer lang verloren hadden. Wij speelden dan onder de wortels van omgevallen bomen en vergingen met man en muis in door onze rijke fantasieën bedachte piratenschepen. Op de achtergrond vond de noeste arbeid der ouders plaats die ons een volgende dag bosbessensap opleverde. Een zowel lekker als gezond drankje.

Nee, als de bodem van mijn kleine mayonaise emmertje niet meer zichtbaar was, mocht ik van mezelf stoppen met bosbessen plukken. Genoeg gedaan op zo’n mooie zomerdag moet ik destijds gedacht hebben. Laat het zware werk maar aan anderen over. Met kappertjes is het al niet anders, meer dan een bodempje per dag, pluk ik niet. Het verschil is dat we slechts 15 kappertjesplanten hebben en na een kwartiertje plukken ben je gewoon klaar en dan heb je de helft van het aantal kappertjes op de foto. Dit is namelijk oogst van twee dagen, speciaal opgespaard voor de foto.

PICT0001

Het is eigenlijk best wel een lekker klusje, aan het begin of eind van een dag als de zon laag staat, even plukken. Het is nooit veel werk want na 15 minuten heb je al die planten echt gehad hoor. En ik pluk niet eens van al die planten want een aantal staat vlak bij het huis en die mogen bloeien voor de sier.

Even wat uitleggen. Kappertjes zijn de bloemknopjes van de kappertjesplant. Als je dus geen kappertjes plukt dan komen ze in bloei, waarna ze vrucht kunnen vormen. Die vruchten zijn ook eetbaar, ze worden hier op de markt ook verkocht maar zijn vrij smakeloos. Het vult de maag maar dat is het dan ook wel. Als de vruchten rijp zijn, barsten ze open als een bloem en door hun rode vruchtvlees is het dan net alsof er een tweede bloei plaatsvindt. De planten zijn snel tevreden en dat komt mooi uit op de arme droge grond rond ons huis. De planten groeien bij voorkeur tussen de rotsen of een aantal stenen, daar blijft het langste water beschikbaar. Een aantal planten hebben zich rond ons huis inmiddels ook uitgezaaid en kwamen vorig jaar spontaan op. Ook dit jaar heb ik alweer nieuwe planten gespot.

Na anderhalve maand, vrijwel dagelijks plukken heb ik nu vier jampotjes vol. Deze kappertjes staan nu eerst twee maanden in zout water. En dan bedoel ik ook zout water, want per 125 ml water moet er een eetlepel zout in. Daarna kunnen ze in de wijnazijn en na een paar weken zijn ze dan te verwerken. Inmiddels hebben we de eerste recepten al gevonden waarin we onze eigen kappertjes kunnen verwerken.

Vier potjes kappertjes, het lijkt niet veel vooral nu de vijgenoogst begonnen is. Elke dag zo’n vier kilo vijgen.

PICT0004

Je begrijpt dat er al aardig wat vijgenjam gemaakt is in Casa de cinco Hermanos. Pure vijgenjam, vijgenjam met walnoten en ook vijgenjam met amandelen en moscatel, Hmmmmmm. Dat zit inmiddels allemaal in potjes en wacht op de eerste consumenten. Eerlijk is eerlijk, de vogels eten ook wel wat van de vijgen hoor, maar dat vinden we niet erg, we hebben toch zat.

PICT0003

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in B & B, Eten en drinken, Spanje. Bookmark de permalink .

Een reactie op Kappertjes.

  1. Pingback: (On)Kruid en problemen die zichzelf oplossen. | Casa de cinco Hermanos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s