15-M

De meesten van jullie zullen er wel wat van gezien of gehoord hebben. De jongeren van Spanje zijn in de diverse steden aan het protesteren geslagen tegen de gevestigde orde. Rond de verkiezingen hier hebben de Nederlandse nieuwsmedia er ook even aandacht aan besteed. De beweging heeft diverse namen gekregen: ¡Democracia real ya!: Echte democratie nu! (met een eigen youtubekanaal waarop aardige filmpjes zijn te vinden over de protesten van 15 mei); Ni-ni: Niet van de PSOE (Socialistische partij) en niet van de PP (Liberale partij) en zo waren er nog wel wat die minder bekend waren. Tegenwoordig wordt de beweging door de meeste kranten naar de datum van de gemeenteraadsverkiezingen genoemd: 15-M.

Daarna is deze beweging niet stil komen te staan. In Barcelona zijn ze hardhandig van het plein geveegd toen de meerderheid liever naar een voetbal spelletje van Barça keek, maar daarmee is ook daar de beweging niet opgehouden te bestaan. Maar het momentum lijkt weg, want de gemeenteraadsverkiezingen van 15 mei zijn geweest. Wat nu te doen?

Daarover is gisteren vergaderd in Madrid op de Puerta del Sol. Vertegenwoordigers uit 53 steden zijn naar Madrid getogen om daar de toekomst van de beweging met elkaar te bespreken. Er is vooral actiebereidheid, althans zo lijkt het. De Catalaanse vertegenwoordiging heeft een grote mars van ‘Boosheid’ voorgesteld die vanuit verschillende plaatsen moet starten en dan kan samensmelten in Madrid. De vertegenwoordiging van Asturië wil protesten op de pleinen voor de gemeentehuizen van de steden. In elk geval gaat iedereen de straat veroveren op 19 juni zoals te lezen is op de inmiddels gebouwde website van de beweging ‘echte democratie nu’. ‘Toma la Calle’ (verover de straat) was ook de naam van het protest op 15 mei.

Maar het belangrijkste punt van de agend

a van zaterdag 4 juni was wel: ‘Hoe nu verder met de organisatie en in welke vorm’. Er wordt gestreefd naar consensus en men heeft de bereidheid uitgesproken om er uren en dagen over te debatteren tot die is gevonden. Democratie is nog heus niet makkelijk, zeker niet voor een beweging die nog maar pas gestart is en vrijwel direct uit haar jasje is gegroeid. Want zeg nou zelf, op 1 mei was er nog niets, nu zijn er vertegenwoordigers uit 53 steden. Vorm dat maar eens om tot een beweging of partij met nationale invloed waar alle deelnemers zich in kunnen vinden. En vergeet niet, deze beweging is ontstaan uit onvrede. Dat soort bewegingen/partijen hebben we in Nederland ook (gehad) en hoe gaat het daarmee. Deze jongeren protesteren tegen de miljarden steun die de banken en andere landen krijgen in Euro’s, terwijl de werkeloze jongeren (hier in sommige steden 50%) het nakijken hebben. De regerende socialistische partij lijkt hen in de steek te laten.

Hoe je het ook wendt of keert, Spanje is een relatief jonge democratie. De Koning Juan Carlos is pas sinds 22 november 1975 koning (gekroond op 27 november 1975) en hij heeft de huidige democratische grondwet ingevoerd. Het werd tijd dat de gevestigde orde van twee elkaar de macht betwistende partijen doorelkaar geschud werd. Nu wordt er in de debatten wellicht meer aandacht besteed aan het werkelijke probleem, in plaats van het weerleggen wat de andere partij er van vindt. Nou ja, dat hopen de protesteerders in elk geval.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s