Ik lees wel eens de krant.

Ja echt waar, ik lees wel eens de krant. Nee, ik lees natuurlijk ook de Nederlandse kranten op internet, maar nu bedoel ik dat ik ook wel eens een Spaanse krant lees. Favoriet is momenteel de internetkrant van 20minutos (20 minuten, maar dat begreep je allang). Die krant heeft de voorkeur omdat er ook een katern ‘Murcia’ in zit, de provincie waarin wij wonen. Maar ik wil het niet over het lokale nieuws hebben vandaag. Ik las namelijk een artikel over ‘La economía sumergida’. Dat klinkt lekker, sprek het maar eens uit, het accent op de í betekent dat daar de klemtoon ligt. Klinkt goed hè?

Het betekent: De zwarte economie. Als je dat uitspreekt voel je er vast veel minder bij.

Wij hebben het met onze gasten regelmatig over de Spaanse economie. Als recht gesnaarde Nederlanders, vinden onze gasten de economie erg belangrijk. Aangezien de economie van Spanje toch ook een tijd nogal negatief in het nieuws was, wordt er aan ons regelmatig de vraag gesteld hoe wij dat nou zien. Wij antwoorden dan altijd dat het met de gehele economie van Spanje niet zo slecht gaat als de witte cijfers doen vermoeden. De zwarte economie doet het nog best zeggen wij er dan altijd bij. Nou dat klopt ook.

FUNCAS het samenwerkingsverband van de Cajas Ahorros, dat zijn de Spaanse Spaarbanken die hun oorsprong vinden in de spaarkassen die ooit door de vakbonden zijn opgericht, heeft de zwarte economie onderzocht. En nou komt het, onze schatting van de zwarte economie zat er niet zo ver naast. Het bedraagt volgens de onderzoekers van FUNCAS: 23,7% van het Bruto Binnenlands Product (hier PIB ofwel: Producto Interior Bruto). Nou dat is een lekker percentage, maar wat zegt dat nou helemaal?

In de periode 2006-2008 hebben ongeveer 4.000.000 mensen in de zwarte economie gewerkt. Ter vergelijking in de periode 1980-1984 was dat 1.400.000 mensen, een klein verschil. Voor het gemak noemt met het een verviervoudiging van de zwarte economie maar dan neemt met de cijfers van 1980 t/m 2008 terwijl het aantal jaren dat men vergelijkt niet gelijk is. Maar dat is voer voor academici.

Feit lijkt te zijn (want het blijven schattingen) dat bijvoorbeeld in het jaar 2000 een verlies aan inkomsten voor de staatskas is gegenereerd van € 31.000.000.000. Ja je leest het goed 31 miljard Eurotjes.

Je begrijpt dat de overheid er momenteel toch eindelijk eens werk van maakt om die eurotjes toch in de staatskas te laten rollen. In elk geval de euro’s waar de overheid krachtens de belastingwetgeving recht op heeft. En passant geven de onderzoekers wel aan dat de groei van de zwarte economie wordt aangespoord door de toegenomen belastingdruk. Even ter vergelijking: in Spanje heerst een belastingvrije voet van € 20.000,00 voor de inkomstenbelasting.

Voor wie het allemaal wil verifiëren klik hier.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s