De aardbeving in Lorca 3

De verzekeringsmaatschappijen hebben een eerste ruwe schatting gemaakt van de financiële schade in Lorca. De Spaanse minister van Economische Zaken, Elena Salgado heeft het bedrag van 65 tot 70 miljoen euro bekent gemaakt. De beving heeft aan 9 mensen het leven gekost, ongeveer 300 mensen zijn gewond geraakt en de eerste nacht waren er ongeveer 20.000 mensen dakloos. Zij sliepen onder de sterren in parken en op parkeerterreinen.

Momenteel zijn er nog ongeveer 4.000 mensen aangewezen op de inmiddels opgezette tenten (aldus het Rode Kruis). De rest van de mensen kon terug naar huis omdat de gebouwen waarin ze wonen, veilig zijn verklaard. Er werd aanvankelijk geschat dat 80% van de gebouwen beschadigd waren. Dit getal is naar beneden bijgesteld en wordt nu geschat op 60%. 12% van de gebouwen is momenteel ontoegankelijk verklaard. Grote delen van het oude centrum zijn ernstig beschadigd. (bron: http://inspanje.nl)

Intussen komt ook de liefdadigheid op gang. Real Madrid speelt een benefietwedstrijd tegen een selectie van voetbalspelers uit de provincie Murcia. Deze benefietwedstrijd vindt woensdag 18 mei plaats in de stad Murcia in het stadion ‘Nueva Condomina’ om 20:00u. Vooraf bezoeken de spelers van Real Madrid de meest getroffen wijken in Lorca.

Ook het openbare leven in Lorca komt langzaam weer op gang. Veel winkels gaan weer open, zoals ook scholen. Een aantal studenten zijn ondergebracht bij andere scholen omdat hun eigen school ontoegankelijk is. Het gasleidingnet wordt weer in gebruik genomen waar dat veilig kan.

Reparatiewerkzaamheden nemen een aanvang, informatiepunten worden ingericht door lokale en regionale overheden om burgers te informeren en helpen bij problemen die veroorzaakt zijn door de beving. (bron: http://www.20minutos.es)

Ik vond een filmpje op youtube waar ‘Libertad Digital Television’ de schade vanuit de lucht laat zien. Aanvankelijk zie je vooral tenten in parken en op parkeerplaatsen maar daarna zie je de schade aan het kasteel en de oude binnenstad.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s