De aardbeving in Lorca 2

Enigszins bekomen van de schok wordt steeds duidelijker wat er nu eigenlijk gebeurd is. Spanje is een land waar aardbevingen niet ongewoon zijn. Op de site van het Geografisch instituut is dat goed te zien. De punten die je ziet zijn allemaal gemeten aardbevingen van de laatste tien dagen. De gele punten zijn schokken van 2 op de schaal van Richter (1 op de schaal van Richter wordt niet eens aangegeven) en de rode punten 5 op de schaal van Richter. (In het rechthoekje met het woord ‘Magnitud’ kan je dat lezen.) Het mag dus duidelijk zijn, Spanje ligt voor wat betreft de zuid-oostkust op een breuklijn. Diezelfde breuklijn zorgt ook voor aardebevingen in Turkije en Italië. Ik weet niet precies welke kant we nou op bewegen (wellicht kom ik daar nog eens achter) we zouden in theorie namelijk steeds verder van Afrika af kunnen drijven maar het kan net zo makkelijk dat de Straat van Gibraltar straks gesloten wordt doordat de continenten naar elkaar toe drijven.

Doorgaans kan je de bevingen in Spanje niet eens voelen. Het zijn er heel erg veel. Daardoor bouwt de druk meestal niet op tot grote hoogtes en zijn de schokken dus niet heftig. Daarbij vinden de meeste schokken op enorme diepte plaats. Vorig jaar was er een schok in de buurt van Malaga die veel heftiger was dan die in Lorca afgelopen woensdag. Niemand heeft die schok echter gevoeld vanwege de diepte waarop die plaatsvond. De bevingen (het waren er twee) van afgelopen woensdag vonden op geringe diepte plaats, vandaar de enorme schade.

Inmiddels is in Lorca het negende slachtoffer te betreuren. Een 37 jarige moeder probeerde met haar lichaam het leven van twee kindertjes te beschermen. Het is haar gelukt, haar kindertjes (1 en 3 jaar) zijn dus ongedeerd, helaas heeft moeder het leven verloren bij deze actie.

Premier Zapatero is gisteren in Lorca geweest om de inwoners (waarvan er velen nog steeds buiten slapen omdat hun huis onbetrouwbaar is) een hart onder de riem te steken. Hij heeft de getroffenen een tegemoetkoming in de schade toegezegd. Morgen komt Prins Felippe om aanwezig te zijn bij de begrafenis van de slachtoffers die de eerste dag zijn gevallen/gevonden.

Spanje was in rouw. Het hele land heeft twee dagen van rouw achter de rug. Onze provincie kent 3 dagen van rouw. Morgen wordt hier de rouw dus beëindigd. Het betekent niet dat het hele leven stilstaat, maar feest wordt er niet gevierd. Zo zijn bijvoorbeeld de fiestas ter ere van San Isidro in Yecla opgeschort. De afgelopen twee dagen en vandaag zijn er geen festiviteiten. Vandaag zou de grote optocht van praalwagens gehouden worden. Daar zouden wij naartoe gaan om te kijken. De lezers van dit blog moeten dus nog even wachten op een verslag daarvan. Zaterdag 21 mei wordt de optocht alsnog gehouden. Als de gasten die er dan zijn, er ook heen willen, dan gaan we.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s