Caballos del Vino

Paarden van de Wijn. Dat is een titel die men alleen in Spanje kan bedenken. Het is een feest dat jaarlijks plaatsvindt in Caravaca de la Cruz. Het weer zat gisteren niet mee en dus hebben we aan onze gasten voorgesteld om naar dit spektakel te gaan kijken.

Al eerder heb ik over Caravaca de la Cruz geschreven in dit blog. Één keer toen we er in februari voor het eerst waren en één keer toen we naar de bronnen zijn geweest. Nu waren we er dan vanwege de fiestas die elk jaar gedurende de eerste dagen van mei worden gehouden.

Op de tweede mei vinden de paardenrennen plaats. De paarden van de Peñas (een soort verenigingen waarvan de leden herkenbaar zijn aan de witte overhemden en meestal rode sjaaltjes) worden mooi versierd en door de straten van Caravaca geleid om te pronken. De versieringen zijn allemaal handgemaakt en ik denk dat er bij de meesten jaren werk in zit. Daarna komt de processie: ‘Christianos y Moros’ (Christenen en Moren), maar daarna begint het echte werk. De paarden worden naar het begin van de weg naar het Kasteel gebracht om daar door de mensenmassa heen te rennen, geflankeerd door vier mannen van de Peña. Een gevaarlijk stukje folklore en sommigen zullen het ook niet erg diervriendelijk vinden. De organisatie waarschuwt eenieder dat ze niet aansprakelijk is voor eventueel geleden schade. Één van onze gasten zei: “Hier kan het niet gebeuren, hier staan veel te veel mensen.” Het gebeurde daar dus wel. De paarden rennen over de weg naar boven en de mensenmassa wijkt doorgaans net op tijd. Je moet het zien om het te snappen en te geloven. Daarom hebben we aardig wat foto’s gemaakt en ook twee filmpjes die de moeite waard zijn om te bekijken. Ik begin met het fotoboek en dan de filmpjes van de race. De laatste foto’s en het laatste filmpje laat ook de mensenmassa langs de kant zien bij de race. Die zitten dus veilig. Zelf had ik het wel even benauwd toen een paard toch wat minder inschikkelijk was, dat filmpje zie je dan ook niet, want dat is mislukt.

 

 

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Fiësta's. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s