Roken in Spanje.

Tot 1 januari van dit jaar was het in onze regio niet gebruikelijk dat je terrasjes zag bij cafés en restaurants. Ja, hoog zomer wilde er hier en daar wel eens terrasje ontspruiten aan een leuk pleintje of langs een brede straat, maar dat gebeurde toch niet zo veel.

Dat is verandert door de wet die het roken in restaurant en cafés eindelijk verbied. Tot eind 2010 was het de uitbaters in de horeca vrij om zelf te bepalen of er in hun etablissement gerookt mocht worden of niet. De enige restrictie was dat men bij het bezit van een bepaald aantal vierkante meters, ook een rookvrije zone moest inrichten. Wij hebben wel eens achter een aantal kamerschermen gezeten die de grens tussen wel en niet roken markeerde. Niet erg effectief, maar geheel legaal.

Nu men in de horeca niet meer mag roken, schieten de terrasjes als paddestoelen uit de grond. Grappig wel, want veel van onze gasten roken niet, maar waarderen wel het feit dat ze nu gewoon op een terrasje kunnen zitten als het weer aangenaam is.

De gemiddelde Spanjaard vindt de wetgeving wel rechtvaardig, getuige het onderzoek dat de consumentenorganisatie OCU heeft laten uitvoeren. Hier kan je het artikel (in het Nederlands) lezen dat daar over bericht. Het bezoek aan cafés en restaurants lijkt ook niet te zijn afgenomen, hoe dat met de omzet zit moet de toekomst nog uitwijzen.

Wij, ach we zijn in januari gestopt met roken en nu het inmiddels april is durven we wel te geloven dat het ons lukt om van de sigaretten af te blijven (gemotiveerd zijn we in elk geval nog steeds). Wij genieten dus zonder nicotine en teer, van de terrasjes in Spanje.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Spanje. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s