In Spanje is alles anders.

Volgens mij heb ik al eens eerder een stukje geschreven onder deze titel. Het is dan ook bijna helemaal waar. Hier wordt vrijwel alles anders geregeld dan in Nederland. Als ik mijn eigen stukjes op dit weblog wel eens terug lees dan lijkt het of het hier het ideale land is waar alles koek en ei is en niemand klaagt over wat dan ook. Nou dat is natuurlijk niet zo.

Hier in Spanje moet bijvoorbeeld ook belasting betaald worden. Tja, het is niet anders. Elke staat heeft inkomsten nodig en waar kan je dat makkelijker halen als bij je inwoners die geld verdienen. Bij gebrek aan rijke oliebronnen heeft ook Spanje diverse soorten belastingen.

De belastingdienst in Spanje heeft het credo: “Als wij u niet vinden, vindt ons dan”. Althans dat lijkt het credo want ze doen niet heel erg hun best. Leuker kunnen ze het misschien niet maken, maar makkelijker kan nog best hoor!

Natuurlijk moet een eigenaar van onroerend goed ook hier belasting betalen over het eigendom (Impuesto sobre bienes inmuebles de naturaleza urbana; een hele mond vol waarvoor onze buren het woord ‘contribucion’ gebruiken ofwel OZB), net als eigenaren van een auto, wegenbelasting (Impuesto Vehiculos traccion mecanica) moeten betalen. De woorden ‘traccion mecanica’ staan voor: mechanische aandrijving, over een kar met paard hoef je dus geen belasting te betalen.

Nu had de belastingdienst ons met betrekking tot die twee belastingen nog steeds niet gevonden. Tijd om zelf op onderzoek uit te gaan. Dus Hollands als we nog steeds zijn, dachten wij er goed aan te doen om voor de OZB naar het gemeentehuis te gaan. In Nederland is het per slot een gemeentelijke belasting dus waarom niet daar beginnen.

Ik zag in het gemeentehuis een loket met een naam dat erg veel leek op het loket waar wij zouden moeten zijn. Er stond niemand te wachten en dus kregen we meteen een vragende blik van de man achter zijn bureau iets verderop achter het loket. Dus wij uitleggen wat er aan de hand was. Nee, natuurlijk moesten we niet in het gemeentehuis zijn. De man schreef op een briefje, de naam van de straat waar we wel moesten zijn. Een lokale slijter had een plattegrondje en tekende daarop aan waar het was en gelukkig, het was op loopafstand.

Nu bleek, toen we het na wat zoeken gevonden hadden, dat het eigenlijk een soort belastingkantoor was waar we naartoe waren gestuurd. Ik las namelijk al snel in een foldertje (terwijl we zaten te wachten, één wachtende voor ons) dat je er ook je wegenbelasting kon voldoen. Tadaa, soms is het hartstikke handig dat ze alles anders doen hier in Spanje.

De man die ons hielp kwam met een adres ergens in Yecla (andere stad) waar wij zouden wonen en waar dus ook de rekening naartoe gestuurd was. Nou nee meneer, daar hebben wij nog nooit gewoond. We zijn uit Nederland gekomen en zijn toen in Los Tomasones gaan wonen. Nu ja, hij tikte wat in en draaide een rekening uit. Een rekening van drie jaar, zonder boete voor te laat betalen. De belasting had ons adres kunnen weten, we hebben dat namelijk netjes opgegeven. Onze buurman had al verteld dat je bij nalatigheid al heel snel een boete krijgt voor te laat betalen.

Toen de wegenbelasting. Wil overhandigde netjes de papieren van haar auto. Vreemd, in Spanje zijn doorgaans de mannen de eigenaar van een auto, maar bij ons is Wil dat eigenlijk altijd geweest. Afijn, de wegenbelasting heeft altijd netjes de rekening naar ons huisadres gestuurd. De Spaanse post heeft die rekening altijd netjes terug gestuurd met de mededeling: Dat adres bestaat niet. Tja daar kan de belastingdienst niets aan doen en dus moesten we over 2010 een boete betalen van € 11,25, rente van € 2,09 en € 4,11 administratiekosten.

Het klinkt allemaal ernstig maar bij elkaar hebben we iets minder dan € 225 betaald over al die jaren OZB en een jaar Wegenbelasting. Het valt dus wel mee.

Oh ja, dit is iets wat gelijk is aan Nederland: Als je wil betalen, maakt het niemand wat uit of je ook degene bent voor wie je de betaling doet. Om te betalen hoef je je niet te legitimeren.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Spanje. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s