Dia del Villazgo

Afgelopen zondag zijn we voor het eerst naar het fiesta (dit is de originele Spaanse schrijfwijze voor het woord feest) Dia del Villazgo geweest. Het was moeilijk om ons van te voren voor te stellen wat nu dit feest zou zijn. Onze regelmatige bezoeker, Juan wist in eerste instantie niet eens dat er een feest aan zat te komen. Twee weken later wist hij het wel maar zelf was hij er nog nooit geweest. Hij wist ook niet wat het betekende, anders dan dat het gewoon een oud woord moest zijn dat eigenlijk verder niet meer gebruikt wordt. Nou op google kan je zien dat het woord ‘Villazgo’ (spreek uit: Biejazgo) bij diverse feesten wordt gebruikt. Het zijn echter allemaal verschillende soorten feesten en dus kan je daar niets uit afleiden. Dan maar eens in de woordenboeken klimmen. Helaas ook daarin wordt ‘Villazgo’ niet vermeldt. Wel ‘Montazgo’ wat een middeleeuwse belasting was om vee door de bergen te mogen laten trekken. En dan is er ook nog het woord ‘Portazgo’ wat zoveel betekent als ‘tol’. Dat leidt er toe te denken dat ‘Villazgo’ een soort belasting op grote huizen is geweest vroeger. Maar daar bouw je geen feest omheen. Ook het foldertje van de Informacion (VVV) gaf geen uitsluitsel. Prachtige foto’s van het oude Pinoso en uitleg dat het een feest van genieten en proeven is. Maar wat is dat dan, een feest van genieten en proeven. Nou ja, laat ik maar gaan vertellen wat het feest inhield, want natuurlijk zijn we geweest.

Er waren van allerlei kraampjes met oude spullen en ambachten (zie de foto’s in het fotoalbum onderin dit stukje). Het was eigenlijk een soort nostalgische dag. Er werd gezongen, gedanst.

Er waren spelletjes voor de kinderen.

Spelende kinderen

 

Er werd gekant klost.

Kantklossen op straat

 

Maar vooral was er het plein achter het gemeentehuis, daar gebeurde het. Althans, dat vonden wij erg leuk. Er was boven aan het plein een kraam en daar kocht je een kaart met tien bonnen. Daarbij kreeg je een gegraveerd glas en zo’n typisch spaans schaaltje. Dat glas en schaaltje pasten mooi in een soort schilderspalet dat er bij geleverd werd. Met deze attributen kon je het plein op alwaar de Bodega’s, bakkers en restaurants van Pinoso allemaal hun lekkerste dingen ruilden voor zo’n bon. Afijn je begrijpt dat iedereen het naar zijn/haar zin heeft op zo’n plein, getuige het volgende filmpje.

Dansen, eten en drinken op het plein.

We hebben er heerlijk rondgelopen want zoals je in de filmpjes ook wel kan zien, was het heerlijk weer. Ik had een zomerjasje aangetrokken toen we naar Pinoso gingen maar dat was echt niet nodig geweest. Mede door het mooie weer was het ook zo’n gezellige drukte.

We kunnen merken dat we al weer een tijdje in Spanje wonen. We kwamen gedurende de dag een aantal mensen tegen die we kennen, waaronder mijn ‘pipaboerinnetje’. En wat mag dat wel wezen? Pipas zijn geroosterde zonnebloempitten waar ik wekelijks een halve kilo van wegwerk. Die pipas koop ik bij mijn ‘pipaboerin’, zoals je groente koopt bij de groenteboer. Zij kent mij dus en ik ken haar. Zij liep in lokale klederdracht over het plein en vond het goed dat ik een foto van haar maakte. Ik zal haar foto ook in het nu volgende fotoboek stoppen. Ze is duidelijk herkenbaar want de enige jonge vrouw die in klederdracht poseert.

Wij hebben in elk geval genoten van deze bijzondere dag in februari.

Dia del Villazgo 2011 weergegeven

Maar de dag was nog niet voorbij. Toen we thuis kwamen, zagen we dat bij Marco de garagedeur openstond. Dat is niet zo heel bijzonder maar meestal staat er dan ook een auto buiten. Dit keer niet en de twee dagen daarvoor ook al niet. Tijd om eens even polshoogte te gaan nemen. Dat resulteerde in een uitnodiging om binnen te komen. Niet Marco maar zijn twee zoons en een schoondochter waren aanwezig. Onder het genot van nog meer wijn en nog meer eten (ze hadden Paella gemaakt) hebben we kennis gemaakt met hen en dik twee uur zitten kletsen. Hartstikke leuk. We hebben ze uitgenodigd om aanstaande zondag bij ons te komen eten. We weten nog niet of ze ook komen, dat horen we vrijdag.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Fiësta's. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s