Halve kracht.

Spanje is en blijft een bijzonder land met bijzondere verrassingen. Vanmorgen werd ik wakker en keek op de wekkerradio hoe laat het was. Dat is de enige functie die het apparaat nog heeft want in de grot hebben we echt geen ontvangst hoor. Maar deze ochtend was ook die laatst overgebleven functie teloor gegaan. Het was 0:07 uur volgens de wekker. Nou is het in de grot altijd aarde donker maar als mijn hoofd optil kan ik zien of er via het dakraam in de keuken licht naar binnen schijnt. Aangezien ik niet kon geloven dat ik pas over 8 minuten naar bed zou gaan (Ik ging namelijk om 0:15 uur naar bed afgelopen nacht.) keek ik even of er al licht in de keuken zichtbaar was. En ja hoor, het licht vanuit het nachtlampje werd al duidelijk overwonnen door het licht van het ochtendgloren. Dan hebben we weer een stroomstoring gehad afgelopen nacht, was mijn eerste gedachte. Maar vreemd, want als dat aan de hand is dan knippert de wekker altijd. Wat zou er dan zijn?

Afijn in de ochtend moet ook altijd even de blaas geleegd worden dus ik op weg naar de W.C. en daar begon het mij te dagen. Als echte Hollanders hebben we overal spaarlampen hangen. Spanjaarden vinden die dingen over het algemeen te duur dus die gebruiken meestal nog gloeilampen. Wij hebben de goedkope variant van de spaarlampen, zonder Quick start. Dat betekent dat je altijd even moet wachten tot de lamp aanspringt. Dit keer duurde het wel heel erg lang voor de duisternis in de badkamer verdreven werd door het elektrische licht. Zou er dan toch een stroomstoring zijn? Na een check van de diepvries en koelkast (essentiële zaken en die deden het nog) ben ik even door het huis gelopen. Alle lampen vertoonden hetzelfde probleem. Dus ben ik maar even naar buiten gelopen om de meter te controleren. We hebben de meest moderne digitale meter die op afstand afgelezen kan worden door Iberdrola. Als de display geen cijfers toont dan is er een probleem. Ofwel als er geen elektriciteit aangeleverd wordt, verschijnen er geen cijfers op de display En inderdaad: geen cijfers. En dan (het is een routine die al bijna verdwenen leek te zijn sinds we het nieuwe systeem hebben) loop ik altijd naar de buurman om te kijken of hij ook geen stroom heeft. Hij had dus wel stroom. Shit, dan zit het probleem echt bij ons. Hebben we wel betaald? Tja, dat moet wel want dat gaat automatisch. De buurman kwam naar buiten en ik vroeg dus maar even of hij wel stroom had. Ja hoor, jij niet dan? Vroeg hij. Na wat heen en weer geklets vroeg ik hem of hij de telefoonnummers die ik zou moeten bellen aan me wilde geven. Tot dan toe belde hij altijd, maar tegenwoordig kan ik dat zelf. Dit was per slot ons probleem en niet het zijne.

Thuis gekomen belde ik Iberdrola waarbij ik eerst een bandje aan moest horen dat me vertelde dat ik een ander nummer moest hebben. Dat gebeld en weer een bandje of een computerstem. Ik kwam er niet uit. Balen. Wil probeerde het en bleef stoïcijns luistern en niets doen en wachten tot ze een mevrouw van vlees en bloed aan de lijn kreeg. Na wat Spaans heen en weer gepraat, schakelde ze over op het engels en gelukkig, het was geen probleem met betaling of iets dergelijks. Maar er moest wel een elektricien aan te pas komen. Die heb ik dan maar weer gebeld want Wil vindt dat ik beter Spaans spreek en versta.

De man beloofde er met een uurtje te zijn. En Spanjaarden zijn dan misschien niet erg punctueel, deze man was er echt binnen een uur. Hij rukte de hoofdstop er uit en verving deze. Dat zou niet helpen wist ik, want die hoofdstop geeft alle elektriciteit door of geen elektriciteit door. Nooit een beetje elektriciteit.

Na wat gepiel en doormeten ging hij maar eens kijken of er ergens een lijn los hing of slecht bevestigd leek te zijn. Met een lijn van enkele kilometers lang had hij dus wel even werk. Uiteindelijk vond hij natuurlijk niets. Maar omdat we hier meerde lijnen hebben waar we op aangesloten kunnen worden heeft hij onze aansluiting dus maar verwisseld naar een andere lijn. Dat ziet er ongeveer zo uit.

PICT4003 PICT4004

Hij had geen lange trap dus moest hij de trap even op de meterkast zetten. Later vroeg hij nog waarom ik die foto’s maakte. Toen ik vertelde dat het voor dit blog was, legde hij uit dat die trap eigenlijk niet zo gebruikt mocht worden. Nadat ik vertelde dat het blog in het Nederlands was en ik de foto’s geen naam geef, was hij er wel gerust op. Trouwens, de man staat er toch niet herkenbaar op.

PICT4006 PICT4007

En toen kon ik dus even ongegeneerd foto’s maken van het interieur van de meterkast. De cijfers verschenen weer op de display en nu hebben we dus weer gewoon elektriciteit zoals het hoort. Even de meterkast weer op orde maken en klaar!

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Spanje. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s