Linea de Alta Velocidad ofwel de hogesnelheidslijn.

Veel mensen (zeker de Noord Europeanen) zien de Spanjaarden als weinig punctueel. Feitelijk klopt dat ook wel. Wij hebben inmiddels in de korte tijd dat we in Spanje wonen gemerkt hoe weinig punctueel de Spanjaarden zijn. Tranquilo noemen ze dat hier. Dat betekent zoveel als: ‘rustig’.

We hebben vergaderingen meegemaakt waarbij degene die de uitnodiging overhandigde, zei: “Je hoeft niet op de gestelde tijd aanwezig te zijn hoor, de Spanjaarden zijn toch niet punctueel”. Wij vonden dat we dus wel een half uurtje later aanwezig konden zijn. Tja, dan ben je dus nog ruim een half uur te vroeg. De man met de agenda en notulen van de vorige vergadering, kwam al helemaal niet opdagen. Gevolg: geen vergadering. Tranquilo, maak je niet dik, volgende keer beter. En zo gaat iedereen daar mee om, hier in de buurt.

Verbaast was ik dan ook toen ik las dat de Hoge snelheids trein in Spanje tweede is in punctualiteit in de wereld. Met een percentage van 98,54% van de treinen die op tijd is komt het net juist achter Japan waar met een punctualiteit haalt van 99%. Waar zijn toch die Duitsers met hun wereldwijd befaamde punctualiteit?

De Spaanse hogesnelheidslijnen zijn ook de snelste ter wereld. Met een gemiddelde snelheid van 221,05 kilometer per uur razen deze treinen binnenkort over het grootste net van Europa. Ter vergelijking: In Japan rijden ze gemiddeld 218,8 km/u, in Frankrijk 216 km/u en in Duitsland 145 km/u (pfff). China heeft het grootste netwerk van 4234 km en 6696 km in aanbouw. Dan komt Spanje (nou ja, vanaf 14 december als de lijn Madrid – Valencia in gebruik wordt genomen) met 1916 km. Dat is dan net 10 km meer dan Japan dat nu nog op de tweede plaats staat.

De plannen voor het Spaanse gehele hogesnelheids netwerk is op z’n zachtst gezegd ambitieus te noemen, getuige het kaartje hieronder.

De groene lijnen zijn in gebruik, de gele in aanbouw, de rode zijn gepland en de op paarse lijnen wordt nog gestudeerd. Vanaf 2012 kunnen we dus met de hogesnelheidslijn van Alicante naar Amsterdam als we dat willen. Helaas moeten we dan in Parijs een stukje met de metro, want daar hebben ze alleen kopstations. Rare jongens hoor, die Fransozen!

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Spanje. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s