De economie van Spanje.

Het kan niemand ontgaan zijn, Spanje is door een diep economisch dal gegaan de afgelopen anderhalf à twee jaar. Toen onder invloed van de Kredietcrisis de huizenverkoop instortte viel de economie nog net niet in duigen. De bouwsector was sterk vertegenwoordigd in de economie van Spanje. Tot juli 2008 produceerde en verbruikte Spanje het meeste cement van de hele Europese unie. En dat terwijl er hier een huizenoverschot is.

De crisis heeft tot een snel oplopende werkeloosheid en staatsschuld gezorgd. Zo zelfs dat Spanje telkens in hetzelfde rijtje als Griekenland genoemd werd. Raar want tot de kredietcrisis had Spanje een aantal jaren een begrotingsoverschot. Dat heb ik van Groot Britannië bijvoorbeeld niet gezien. Bovendien is de staatsschuld in Groot Britannië groter en loopt harder op dan in Spanje. De sociale voorzieningen in GB zijn daarvan mede de oorzaak. Er is dus misschien wel sprake van een ‘Club Med’ zoals de Britten het smalend noemen, maar op die manier steken ze wel hun kop in eigen zand om de eigen problemen te kunnen negeren. Maar ja, die rare Britten doen niet mee aan de Euro en dus kunnen ze maar een beetje zelf aanmodderen met hun begroting zonder dat de Europese Centrale Bank meekijkt. Daarnaast moeten ze Spanje niet bij die ‘Club Med’ rekenen. Terwijl in Griekenland de economie weer gekrompen is ten opzichte van vorig jaar, Italië worsteld met een geheel eigen problematiek en Slovenië het eerste lid is sind Groot Brittanië toetrad, dat van begin af aan netto betaler was (en nog is), groeit in Spanje de economie weer langzaam maar zeker. De werkeloosheid daalt weer. De afgelopen twee maanden met 156.790 (wat kunnen ze nauwkeurig tellen hè). En de industriële productie stijgt door de toegenomen export, getuige het artikel dat ik las op internet:

Export helpt de Spaanse productie

De Spaanse industriële productie is in juli voor de vierde maand op rij gestegen. Hieruit zou kunnen blijken dat de Spaanse economie in haar geheel in de afgelopen maanden sterker is geworden.

De output in mijnen, fabrieken en raffinaderijen steeg tijdens het tweede kwartaal met 3% in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. In mei was al een stijging met 3,20% opgetekend. Bij de cijfers is rekening gehouden met het aantal gewerkte dagen.

Volgens het Spaans ministerie van Economie wordt de industriële productie vooral positief beïnvloed door de export.

Acerinox SA

In het eerste kwartaal herstelde Spanje van een recessie die bijna twee jaar heeft aangesleept. Dat herstel getrokken door de export, onder andere door bedrijven als Acerinox SA. De grootste producent van roestvrij staal in de wereld, trok zijn productie op als gevolg van een toename van de vraag.

Klik op deze link om naar het artikel te gaan

Voor meer nieuws uit Spanje bezoek www.inspanje.nl

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s