Onafhankelijkheid van Kosovo legaal.

Het was gisteren groot nieuws op het 8 uur journaal. De onafhankelijkheid van Kosovo is niet onterecht uitgeroepen en is niet illegaal volgens het internationaal volkenrecht. Er werd door insiders met spanning naar uitgekeken als we de journalist Gerri Eikhof mochten geloven.

En wat heeft zo’n bericht nu te doen op mijn blog?

Wel, in Spanje spelen ook kwesties van verlangen naar onafhankelijkheid. Gerri Eikhof noemde in zijn bijdrage het Baskenland. Daar zou men nu ook wel aspiraties kunnen gaan krijgen om eenzijdig de onafhankelijkheid uit te gaan roepen. Het laat maar eens zien dat niet alle Nederlanders (understatement) de Spaanse ziel begrijpen. Ten eerste bestaat dè Spanjaard niet en ten tweede gaat het hier nu niet om Baskenland. Natuurlijk is daar een organisatie als de ETA die met geweld streeft naar onafhankelijkheid van Spanje. Men snapt hier niet zo goed waarom, want de meerderheid van de Basken wil dit helemaal niet. Bij verkiezingen begin dit jaar kwam de PSOE (de Spaanse PvdA) er bijna aan de macht. Slechts een paar zetels meer gingen, tegen de verwachting in naar de nationalistische partij. Maar ook die streeft echter al lang geen afscheiding meer na. Baskenland is zelfstandig genoeg volgens de meerderheid van de bevolking.

Wat je moet begrijpen is dat Spanje net als Duitsland is verdeeld in deelstaten ofwel Communidades. Deze communidades hebben een eigen regering en per communidad zijn de rechten en verhoudingen ten opzichte van de centrale regering van Spanje geregeld.

Nee waar het hier vandaag over gaat is Catalonië. Daar zetelt nog steeds een grote groep mensen die vinden dat ze de economische motor van Spanje zijn en dat het grote achterland van Catalonië, genaamd: ‘Spanje’ als een dood gewicht achter hen aan gesleept wordt. En dan wil dat grote achterland ook nog het water uit hun Rio Ebro hebben voor irrigatie van dat droge dode gewicht.

José Montilla Aguilera (Montilla is een soort sherry en Aguillera betekent nest) is president van Catalonië en rept al dat Catalonië en Kosovo slechts weinig met elkaar gemeen hebben (“hoewel een aatal anderen daar anders over denken” voegde hij daaraan toe). De Spaanse regering rept van een groot verschil tussen Kosovo en Catalonië. (Lees het subtiele verschil, tussen deze uitspraken.) Catalonië is als Baskenland, nagenoeg onafhankelijk. Het enige wat hen nog met Spanje verbind is de inkomstenbelasting en de Spaanse koning Juan Carlos I. De vice minister presidente María Teresa Fernández de la Vega haastte zich te zeggen dat, terwijl er in Bosnië en Servië voor een geweldadige afscheiding is gekozen via een bloedige burgeroorlog, in Spanje wordt gekozen voor de dialoog.

Het toont aan dat de Nederlanders (althans Gerri Eikhof) het Spaanse land en haar inwoners niet echt begrijpen of er gewoon niet genoeg van weten. Maar heel erg verwonderlijk is dat niet, wij begrijpen de Spanjaarden ook regelmatig niet. Ze blijven ons verrassen.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Spanje. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s