Colonia de Santa Eulalia.

Gisteren waren we in Santa Eulalia of eigenlijk Colonia de Santa Eulalia. Een gehucht met historie. Het gehucht dat er nu nog is, werd gebouwd naar aanleiding van een wet die dateert van 1868 en werd ingesteld door Antonio de Padua. Oorspronkelijk was er een Andalusische begraafplaats maar daarover is mij verder niets bekend. De naam is ontleend aan de strijd van de christelijke troepen “Prados de Santa Eulalia” tegen de Saracenen. Ter ere van de overwinning door de christenen is er een kapel gebouwd op de plaats waar al eerder een heiligdom stond. De huidige kapel staat op dezelfde plaats als de in die tijd gebouwde kapel. Het eerste heiligdom is gebouwd in 1609 waarna het in 1623 en 1782 gerestaureerd is. Uiteindelijk verruïneerde dit heiligdom in de negentiende eeuw.

Antonio van Padua gaf Francisco Gran opdracht tot het ontwerpen en de bouw een nieuwe kapel die op 24 februari 1891 werd afgerond. Omstreeks deze tijd begon ook de bouw van de Colonie. De graaf van Alcudia en Gestalgar en zijn vrouw Maria Aval Peñas, burggravin van Alcira, wilden er een soort commune stichten. Beïnvloed als ze waren door een utopische blik op het socialisme moest het een industrieel dorp worden waar landbouwproducten geteeld, geoogst en verwerkt moesten worden. Er kwam een gemeenschapsruimte (in het Spaans: ‘Casino’, afgeleid van Casa), een herberg, een molen, magazijnen, fabrieken, een treinstation en voor de verheffing van het gewone volk; een theater. Tot 1925 had het gehucht een grote economische waarde. Mede door de burgeroorlog nam de bedrijvigheid na dit jaar snel af. De landerijen werden niet meer bewerkt en bij gebrek aan productie verviel ook de functie van de fabrieken.

Nu rest het dorpje nog wat toerisme omdat er in 1990 aandacht aan werd besteed in een televisiereeks van Channel 9. Het dorp is vervallen. Enkele huizen zijn nog bewoond, maar de fabrieken verruïneren zoals ook het theater en andere belangrijke gebouwen. De Spaanse overheden hebben er geen geld voor of niet voor over om het te restaureren. Nee, Spanje heeft weinig over voor haar culturele erfgoed. Het leidt tot verschraling. Zoiets als de VVD en PVV voorstaat als we die verkiezings programma’s mogen geloven. Spanje is niet een ideaal land, het is fijn om er te wonen en de mensen zijn prettig in de omgang. Maar men wil modern zijn en niet aan het verleden hangen. Helaas, het zou zo mooi zijn als ze dat wat meer deden. Santa Eulalia verruïneert, daken storten al in en delen zijn met linten afgeschermd om het publiek en bewoners van het gehucht te beschermen tegen instortingsgevaar. Toch heeft het dorp nog haar charme en is een bezoekje echt wel waard. Ruïnes zijn voor degenen die er de glorie van oude tijden in kunnen herkennen, zeker het bekijken waard. Kijk maar,……

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Spanje. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s