Semana Santa 2010, een terugblik.

Hoe anders is de Spaanse cultuur als je die vergelijkt met de Nederlandse. Logisch, maar toch. Allereerst is Spanje een katholiek land en dat kan je merken in weken waarin Fiëstas worden georganiseerd. Semana Santa spant toch wel de kroon hierin. Even opgeteld; er waren in Jumilla gedurende Semana Santa 11 processies, Een openlucht voorstelling, Twee Tamboradas (met z’n allen drummend door de straten), 4 exposities, 2 concerten, 7 kinderfeesten, een ontelbaar aantal traslados (verplaatsingen van beelden bijvoorbeeld van de ene kerk naar de andere) en 20 erediensten.

Oef, je wordt alleen al moe van het opzoeken en opnoemen. Natuurlijk is het onmogelijk om alles te zien en aan alles deel te nemen. Dat is ook niet de bedoeling. Ieder gaat naar de eigen kerk voor de erediensten, als men al kerkelijk is., Nee, Spanje mag dan een katholiek land zijn, de secularisatie heeft ook hier toegeslagen. De religieuze feesten worden dan wel massaal bezocht, maar dat kan je zien als Nederlanders die naar de nachtmis gaan op kerstavond. Hoewel, antropologen houden het er op dat deze feesten dé gelegenheid zijn om vriendschappen en familiebanden aan te halen. Veel jongeren die elders zijn gaan wonen komen tijdens dit soort feesten terug en halen oude vriendschappen aan, herinneringen op en bezoeken de hele familie weer eens.

Goed, terug naar Semana Santa. Wij hebben ons best gedaan om er veel van te begrijpen. Dat is voor een extranjero (buitenlander) natuurlijk een onmogelijke opgave. Wat we wel begrijpen is dat Semana Santa, voorbereidingen nodig heeft die het gehele jaar in beslag nemen. Er is dan ook een Junta de Semana Santa. Een Junta is een bestuursorgaan (of vergadering). Die Junta heeft een eigen (heel groot) gebouw met vergaderzalen, kantoren, opslagruimtes en eigen professionele televisie opnameapparatuur.

Door deze Junta wordt ook een website beheert speciaal voor Semana Santa, die het hele jaar in de lucht is. Deze site is geheel volgens Spaanse principes opgezet en voor ons dus zo onoverzichtelijk als wat. Zo is er niet één agenda, maar een agenda voor de processies, voor de Tamboradas, voor de traslados, voor de tentoonstellingen, voor de openstelling van monumenten en musea en om de chaos compleet te maken zijn de openlucht voorstellingen bij de processies opgenomen. Ik raak er inmiddels al aardig aan gewend en vind m’n weg er wel in. Het kan zelfs handig zijn als je alleen processies wil bezoeken, zoals wij hebben gedaan.

Samenvattend; Het hele gebeuren tijdens Semana Santa is erg leuk. Het is echter voor ons calvinistische gevormde brein, veel te veel van het goede. Volgend jaar zullen we zeker weer het één en ander bezoeken, maar zeker niet alles. We denken dan ook naar andere plaatsen te gaan omdat ook daar Semana Santa gelijksoortig en soms veel grootser, gevierd wordt. Maar in Jumilla zullen we zeker de openlucht voorstelling gaan bezoeken en wellicht ook meer monumenten gaan bekijken.

Semana Santa is een leuke week die het (gedoseerd) bezoeken zeker waard is. We kunnen het iedereen aanraden.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Semana Santa 2010. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s