Al doende leert men.

In Nederland hebben we in het verleden een aantal keren beelden uit cement gemaakt. Dit zijn we gaan doen doordat een vriendin van ons dit al wel eens vaker gedaan had en er erg enthousiast over was. Ze vroeg ons een keer mee te gaan. Het leek ons leuk om een keertje te proberen en dus zijn we meegegaan. Dat was het begin van een flink aantal keren beeldhouwen.

Beelden uit cement maken is betrekkelijk eenvoudig. Je krijgt een blok cement voorgeschoteld dat nog niet helemaal droog is. Daardoor is het makkelijk te bewerken met een mes, lepel of vork. Het beeld dat je wil maken zit al in het blok, je hoeft het er alleen maar uit te halen. Het is dan ook geheel aan je eigen creativiteit wat je uit zo’n blok snijdt. Wij hebben inmiddels aardig wat beelden gemaakt bij Peet en Sjan.

Nu kwamen er een paar weken geleden ineens drie dames langs gewandeld en die klopten bij ons aan de deur. Wij zaten lekker binnen televisie te kijken terwijl het weer eigenlijk best aardig was. (We raken verwend.) Deze dames had ik al eens eerder gezien, ze hebben met de familie een huis in La Alberquilla waar ze met enige regelmaat samen komen voor een weekend of zo. Vorig jaar kwamen ze tijdens zo’n weekend ook langs lopen en ook toen klopten ze aan.

Ze bewonderden onze beelden en vroegen vorig jaar maar ook nu weer of ze zo’n beeld konden kopen. Vorig jaar heb ik resoluut nee gezegd, maar dit jaar was Wil er ook en die wilde wel proberen om er één voor de dames te maken. De prijs die we noemden vonden ze redelijk dus hebben we gezegd dat we met een maandje tijd wel zo’n beeld konden maken.

Nu is een beeld uit cement binnen een aantal uren gemaakt maar het vergt meer kennis dan wij op dat moment hadden. Want er moet onder andere, eerst een mal gemaakt worden om het blok in te gieten. Dus wij in de E-mail geklommen en gevraagd hoe we dit allemaal moesten maken en voorbereiden. Gelukkig deed Peet niet moeilijk (wat voor concurrentie kan je hebben vanuit Spanje) en hij vertelde zijn bedrijfsgeheimen.

Dus zijn we aan de slag gegaan.

Eerst hebben we een mal gemaakt. Daarvoor hadden we eierdoossluitingen nodig. Ik had er nog nooit van gehoord laat staan dat ik wist hoe die dingen in het Spaans heten. Welnu ik kan je melden dat er twee verschillende benamingen voor bestaan. In Pinoso noemen ze het ‘cierre de baul’ en in Jumilla waar ze deze sluitingen ook werkelijk op voorraad hadden noemen ze het ‘cierre de caja’ wat zoveel betekent als kistsluiting.

Als bouwvakker ging Wil over het cement en dus zie je haar op de rechter foto lekker aan het kliederen met de cementpap.

Vervolgens is de mal volgestort met cement en dan maar laten drogen.
Het moet namelijk wel zodanig uitharden voor je aan de gang gaat dat het
niet instort terwijl je werkt omdat de kern nog vloeibaar is.

Dat was een vette gok voor ons want, hoelang duurt dat nou?
Tja het ligt allemaal aan de temperatuur. Dus maar afwachten en regelmatig
controleren.

Uiteindelijk was het droog genoeg en kon Wil aan de slag.
Zij ging het beeld maken omdat de dames een beeld dat al in Nederland door Wil
gemaakt was, erg mooi vonden en er was dus een bestelling geplaatst.

Vervolgens werd het zo lekker warm dat Wil lekker in haar blootje het door de dames gewenste beeld heeft gemaakt.

Nu maar afwachten of de dames ook daadwerkelijk komen om hun beeld op te halen. In elk geval kunnen we dit ook aan onze gasten gaan bieden. Gewoon nog een paar mallen maken en enthousiast vertellen hoe leuk en gemakkelijk het is om te doen.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Hobbies. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s