Het moet niet gekker worden.

Spain: Home of the sun. Ja natuurlijk, zo kennen we Spanje allemaal. Doorgaans schijnt hier de zon en zijn de temperaturen aangenaam. Zo niet deze winter. Volgens de lokale bevolking is deze winter de langste en koudste winter sinds mensenheugenis. De cactussen die buiten staan hebben het dan ook moeilijk. Er zijn een flink aantal zwarte plekken op ontstaan die het bewijs vormen van de nachtvorst hier.

Toen wij besloten om in Spanje een huis te gaan kopen, hebben we eerst lessen Spaans gevolgd. Om het aangename met het nuttige te verenigen, zijn we die taallessen in Spanje gaan volgen. Onze Spaanse leraar Spaans, vertelde ons in het tweede jaar (toen we alweer wat meer begrepen en gesprekjes konden voeren) dat men in Spanje bang was voor verwoestijning van het land. Aan stijging van de zeespiegel en de daarmee gepaard gaande overstromingen had hij in elk geval nooit gedacht. Toch liggen er ook delen van Spanje erg laag. Zo is de delta van de Ebro onder Barcelona een zeer laag gelegen deel van Spanje, zoals ook de kuststreek bij Elche.

Afijn, droog, droger, droogst, dat was de angst van de Spanjaarden. Dit staat in schril contrast met het weer van de afgelopen twee winters.

Nu ook zagen we op het Spaanse journaal (zeg maar het ‘Hart van Spanje’) wat er in Jerez de la Frontera is gebeurt. Het heeft daar in de nacht van 18 op 19 februari 15 uren aan een stuk geregend. En dan bedoel ik niet zachtjes geregend maar hard geregend. Hoeveelheden per vierkante meter was 115 liter per vierkante meter, het resultaat was er naar.

De Río Goudalete is buiten haar oevers getreden en heeft flinke stukken land onder water gezet.

Het zou allemaal niet zo’n probleem hoeven te zijn, als de stuwmeren in Andalucië niet al helemaal vol zaten. Nu moesten echter de sluizen geheel open om het doorbreken van de stuwdam te voorkomen.

  

Het commentaar is in het Spaans maar de beelden spreken voor zich. Je zou denken dat Spanje zich moet gaan voorbereiden op meer water in plaats van meer droogte. Dit is namelijk vorig jaar ook al een keer gebeurt.

Wij zijn nog altijd blij dat we op een heuvel wonen en dat voor de komende weken de weersverwachting weer een normaal beeld oplevert.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s