Een Spanjaard heeft geen haast.

Sinds jaar en dag ben ik geabonneerd op “het weetje van de dag”. Dat betekent dat ik dagelijks een mailtje krijg van de site Cijfers liegen niet. Vandaag was het weetje:

“Volgens de BBC lopen wij (mensen) nu 10 procent sneller dan 1 decennium geleden.”

Daar zit dan ook altijd een link bij gerelateerd aan het onderwerp. Geïnteresseerd geraakt? Klik dan hier.

Nu weet ik natuurlijk niet hoe snel de gemiddelde Spanjaard (als die al bestaat) tien jaar geleden liep. Wel weet ik dat de Spanjaarden die wij tegen komen een heel erg laag tempo hebben. Logisch is dat wel. Het zit voor een belangrijk deel in de volksaard om geen haast te maken. Daar waar we in Nederland altijd een flink tempo hadden, hebben we ons in Spanje echt aan moeten passen. Natuurlijk kunnen we dat ook want we hebben hier veel meer tijd dan we in Nederland hadden. We hoeven niet meer om 8:30 uur op ons werk te zijn en om daar te komen hoeven we niet meer in één of meer files aan te sluiten. Ook om thuis te komen hoeven we geen files meer te doorworstelen. We wonen op ons werk en daarbuiten komen er in onze regio eenvoudigweg geen files voor. Rond de grote steden zijn ze er wel maar daar hebben we dus geen last van.

Daardoor is het mij gebeurd dat ik in het verkeer geen haast meer maak. Wil zegt wel eens tegen me, wanneer we op de snelweg rijden, dat ik daar 120 km per uur mag rijden. Ze zegt dat op het moment dat ik met 80 km/u over de weg kachel en dat komt nog al eens voor. Als ik over de provinciale wegen rijd, ga ik eigenlijk nooit harder dan 80 km/u en dat bevalt me best. Stoplichten hebben we niet dus die tijd hoef ik niet goed te maken en er is ook geen werkgever die productie eist. Files (ik schreef het al) zijn er ook niet dus reistijd is rijtijd. (Even goed over nadenken maar het klopt hier wel.)

Waar komt deze rustige houding vandaan? Ik heb regelmatig over nagedacht. Het heeft denk ik te maken met de temperaturen in de zomer. Als het meer dan 30 graden is dan kan je beter maar geen haast maken. Wanneer je dat toch doet, raak je oververhit en krijg je Italiaanse toestanden. Tranquilo is dus het credo hier. Want waarom zou je veranderen in de winter wat je van april tot en met oktober gewend bent te doen.

Rustig lopen is hier dus de gewoonte. Maak geen snelheid, het enige gevolg van snelheid is dat je er eerder bent. Wanneer je weet dat je doel toch niet verdwijnt, waarom dan haast maken. Zo zijn wij ook aan het langzame tempo gewend geraakt. Wanneer de zon de temperaturen opjaagt tot 35 graden in de schaduw, en je moet in een dorp of stad in de zon lopen, dan laat je het wel uit je hoofd om snel te lopen. Rustig aan houdt het hoofd koel en verzamel gestaag maar zeker je boodschappen.

Laat de Europeanen van het noorden maar een ratrace organiseren. Ze doen hun best maar. Hier gaat het leven in een Spaans tempo en dat is niet snel.

Misschien lopen Spanjaarden in de winter 10% sneller dan in de zomer, maar echt, de volgende zomer lopen ze weer gewoon hun rustige tempo. Dat houdt een mens gezond.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s