Bodega Silvano Garcia

Afgelopen zaterdag zijn we naar de Bodega van Silvano Garcia geweest. We zijn vast al wel honderd keer langs deze Bodega gereden
want hij ligt op de route naar onze favoriete paarkeerplek in Jumilla. Deze bodega ziet er van buiten leuk uit en als je een blik naar
binnen werpt ziet het er oud, traditioneel en authentiek uit. Tijd dus om eens een bezoek te brengen. De vrienden die we bij de
Flamenco avond bij ons hadden waren er nu ook weer bij en er zitten dus deze keer ook foto’s en filmpjes bij die niet van onze hand
zijn.

We werden verwelkomt door Antonio die een gewone werknemer is bij de Bodega en het rondleiden van belangstellenden er bij doet.
Dat merkten we goed, want tijdens de rondleiding kwam er een lading druiven binnen die hij op suikergehalte moest testen. Daar
waren we mooi getuige van.

Allereerst liet hij ons de oude wijntanks zien. Hierin vind een zoveelste gisting en klaring van de wijn plaats. We hebben daar wel foto’s
van maar daarop zie je alleen wat het is, als je er geweest bent. Vertrouw er maar op dat ze er indrukwekkend uitzien en groot zijn.

Ik kan het toch niet laten, kijk maar of je van deze foto iets kan maken. Je kijkt hier Antonio op zijn kruin en in een wijntank die juist
volgepompt wordt. In zijn hand heeft hij een aansteker. Als hij die aansteekt en weer uit laat gaan brand het vlammetje nog even door.
Vanwege de alcoholdamp die uit de tank komt.

Vervolgens gingen we naar het deel waar de druiven binnen komen en de eerste gistingstanks staan. En je raad het al, toevallig
kwamen er druiven binnen.

Vervolgens werden er monsters genomen en met een densiemeter (een drijvende buis met gewicht onderin die de dichtheid van de
most meet) werd het suikergehalte bepaald. Hiermee wordt dan ook de prijs van de druiven bepaald.

Intussen werden de druiven verwerkt.

De druiven worden hier naar de machine geleid waar de druiven worden gescheiden van de tros en daarna geperst zodat de most
naar de eerste gistingstank kan worden gepompt. Daar begint de eerste gisting die ongeveer tien dagen duurt en vanzelf opstart
omdat er van nature gist op de druiven groeit.

Op deze foto zie je zo’n gistingstank aan de binnenkant. Mooi rood gekleurd door de most.

 

Het persen van het proefmonster en het meten van het suikergehalte. De most die met deze laarzen geperst werd hebben we dus
geproefd.

Via het distributiecentrum en de wijnkelders (waar de wijn rust in Amerikaans en Frans eiken vaten) zijn we bij de proeverij aangekomen.
Hier zitten we alvast van de tapas te proeven om er in te komen.

Vervolgens werd ons het één en ander geleerd, zoals het bekijken van de wijnkleur en het daaruit afleiden hoe oud de wijn is.
Daarna, proeven maar. Ik kan je verzekeren,…… HEERLIJK.

Advertenties

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s