Flamenco

De Flamenco is tegenwoordig erkend als typisch Spaanse muziek en dans. Er is zelf een wetenschap die zich bezighoudt met de Flamenco: de Flamencologie. Toch was de Flamenco vroeger niet zo’n breed gewaardeerde dans en muziekvorm. Het werd namelijk door zigeuners uit de streken Andalusië, Murcia (onze regio), Extremadura en Huelva geïntroduceerd. Zigeuners in Spanje werden net als in de rest van Europa niet erg gewaardeerd in de Spaanse gemeenschappen. In sommige streken konden ze zelfs met goed fatsoen de straat niet op en leidden een verborgen bestaan.

De tijden zijn verandert en heel Spanje draagt de Flamenco cultuur op handen. Het is een waar exportproduct geworden. Voor degenen die er meer over willen lezen, op wikipedia is er dit over te vinden. Wie werkelijk geïnteresseerd is in de flamenco zang kan zoeken op Youtube naar Camaron de la Isla. Hij is de legendarische (want te vroeg gestorven) Flamenco zanger van Spanje. Iedere Flamenco zanger wordt met hem vergeleken. Er is veel over hem te vinden op Youtube dus ik maak maar geen link. Voor degenen die ook meer willen zien deze link. Let wel, je proeft er niet de sfeer zoals wij die hebben geproefd in de grot in Abanilla, waar ik hierna over ga schrijven.

Afgelopen vrijdag zijn wij namelijk naar een Flamenco voorstelling geweest in Abanilla. Niet zo’n grootschalige toeristische voorstelling als je in de grote steden wel ziet. wij zijn naar Bar ‘La Tona’ gegaan. Deze bar is gevestigd in een grot onder het ‘Christus Heilig Hart’ beeld in Abanilla. Daar worden elke vrijdag- en zaterdagavond voorstellingen gegeven door zigeuners die de traditionele Flamenco spelen en dansen.

We waren er met vrienden en deze hebben filmpjes gemaakt die ik mocht gebruiken voor dit blog.

 

In de Flamenco is de danser en/of danseres leidend. De zanger en muzikanten kijken naar het gezicht en de voeten van de dansers om te zien wat van hen verwacht wordt en passen zich daarop aan. Dit is iets van de traditionele Flamenco en kan niet worden waargemaakt in de grotere commerciële shows.

 

Ik denk dat de filmpjes voor zich spreken. Wij hebben er een fantastische avond gehad, met wijn en tapas.

Na de voorstelling kon de jongste danseres het niet laten om ook nog even met haar vriend op de muziek van een CD een korte dans te doen. Ook daar hebben we twee filmpjes van, zij het twee hele korte filmpjes

 

De kwaliteit laat wat te wensen over, maar ik kan het niet laten ze toch te plaatsen. Het was een geïmproviseerde toegift.

 

Wij vinden het een aanrader en zullen onze gasten er ook op attent gaan maken dat het een heel leuk uitje is om te doen.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en dans. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s