Amandeloogst

De amandeloogst in deze regio, is in volle gang. Het is dan ook met enige regelmaat onrustig rond ons huis. Nou ja, onrustig naar mate wij het gewend zijn. Normaal gesproken is het hier stil en nu horen we regelmatig tractoren over het land rijden en hun oogstmachines gebruiken. Terwijl vroeger de amandelen met de hand geoogst werden, gebeurd dat nu machinaal. Vroeger legden de boeren een net op de grond rond de boom en sloegen (met een stok) of schudden de amandelen uit de bomen. Die amandelen werden dan verzameld en van hun velletje ontdaan en opgeslagen tot de prijs goed was.

Nu de coöperaties (Sociedad Limitada Coöperativa, ofwel Besloten Coöperatieve Vennootschap) ook hier hun intrede hebben gedaan, hebben de boeren de beschikking over oogst- en pelmachines. Zo’n oogstmachine is wel een bijzonder apparaat. Het hangt voor of achter de tractor en bestaat uit een omgekeerde paraplu en een schudinstalatie. Die paraplu vouwt zich om de boom heen en dan wordt de boom stevig heen en weer geschud waardoor alle amandelen in de omgekeerde paraplu vallen en zo verzameld worden.

Zo’n machine noemen ze hier een Vibrador (spreek uit: Bibrador). Het systeem is verbluffend eenvoudig en het werk is in een handomdraai gedaan. Terwijl wij over onze 1,7 hectare land weken doen, oogst deze machine enkele hectares per dag. Het werk is dan nog niet klaar hoor. Ook amandelen hebben een schil. Verwant aan de perzik en abrikoos moet je je voorstellen dat de schil van de amandel een dunne oneetbare variant is van het vruchtvlees van de perzik en abrikoos. Die moet er af voor je de ‘pitten’ waarin de noot zich bevindt, ter verkoop kan aanbieden bij de coöperatie. Dat schillen gebeurt in een soort cementmolen. Ik heb het nog nooit gezien maar zodra ik het een keer zie maak ik foto’s en zal ik het hier publiceren.

Daarna liggen de amandelen 1 à 2 dagen in de zon te drogen. Geloof het of niet, in dit droge land zijn de amandelen nat als ze uit de schil komen. De droge amandelen gaan dan naar de coöperatie alwaar ze gewogen en gekeurd worden alvorens de prijs bepaald wordt die je er voor krijgt. Tijdens het hoogtepunt van de oogstperiode staat er soms wel een rij van 20 à 30 boeren en particulieren die hun amandelen te koop aanbieden. Ja ook particulieren met maar een paar bomen zijn welkom bij de coöperatie want er is nog altijd een tekort aan amandelen. Met het terugkeer van de wijndruiventeelt in deze regio zal dat tekort voorlopig nog wel blijven bestaan.

We weten dat een aantal gasten die binnenkort arriveren, graag wil helpen met het plukken van de amandelen. We doen dan ook ons best om één of meer bomen nog niet te oogsten, tot na hun aankomst. Ik ben hoopvol dat het lukt want, nog niet al onze amandelen zijn plukrijp.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken. Bookmark de permalink .

4 reacties op Amandeloogst

 1. John zegt:

  Kun je ook aangeven hoeveel netto kilo amandelen je overhoudt van 1000 kg bruto?
  Kun je ook aangeven hoeveel cooperatie ongeveer/gemiddeld betaalt voor de amandelen?

  • Nee John, heel eerlijk gezegd weet ik dat niet. Ik weet wel dat je netto gewicht minder dan de helft zal zijn. De coöperatie betaald naar verhouding bruto en netto gewicht en kwaliteit, dus ook daar kan ik weinig over zeggen. Wel weet ik dat na een dip van € 0,30 per kilo de prijzen aan het stijgen zijn (niet in de laatste plaats wegens de droogte in Californië, de grootste producent van amandelen). De laatste prijzen die ik gehoord heb zijn € 1,30, dat is de prijs met harde schil.

 2. John zegt:

  Beste Berto,
  Fijn dat je (zo serieus) reageert op mijn vragen.
  Mijn vrouw en ik zijn ons momenteel aan het orienteren om ooit een keer te stoppen met werken en iets leuks in Spanje te kopen (stukje grond met huisje om op te knappen) voor onze oude dag. Aangezien we eerder willen dan de pensioensgerechtigde leeftijd, zoeken we naar alternatieven om ook ter plekke voor een aanvullend deel in ons levensonderhoud te kunnen voorzien.
  Ik heb het gevoel dat de prijzen van grond momenteel vrij gunstig zijn. Vandaar onze interesse.

  Vriendelijke groet,
  John

 3. Joske zegt:

  John opletten wat je koopt, kwaliteit van de bomen is bij lage prijs van een finca met veld meestal bomen op einde van hun leven…. Een boom moet 15kilo bruto opleveren om gezond te staan…. Bv op internet staan fincas 180 bomen 1000k bruto…. 2 mogelijkheden, jonge bomen in groei, of oude in verval, snoeiwerk elk jaar, sproeikosten, tractor..watertoevoer….. Prijsschommelingen, ik zou opteren voor jonge wijnranken in een vochtige streek. Oke de grond is laaggeprijsd en veel grond, maar eerlijk,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s