Gran Cabalgata.

Zoals belooft, nu een stukje over de Gran Cabalgata. Het feest der wijnfeesten. Eerder had ik het op dit blog al over de Cabalgata Tradicional. Dat is in vergelijk met de Gran Cabalgata een feestje voor oudere mensen. La Gran Cabalgata is het feest voor jongeren.

Iedereen kent uit het journaal wel het tomaten-gooi-feest in Bunol. In Jumilla doen ze het met wijn. Het grote verschil met het tomatenfeest is dat La Gran Cabalgata geen gevecht symboliseert. Het is een stoet die voorbij trekt en wijn uitdeelt. Hier en daar worden ook hapjes uitgedeeld maar dat is sporadisch.

Het verschil zit in het feit dat je als toeschouwer ook deelnemer bent en de wijn maar zo goed en zo kwaad als het gaat moet zien te vangen met je mond. De uitdelende partij schept er genoegen in om je haar en kleding te doordrenken met wijn.

Ik wil niet zeggen dat het er gemoedelijk aan toe gaat, maar het is een feest waarbij je toeschouwer kunt zijn zonder begoten te worden met wijn. Het is een keuze die je kan maken.

Tijd voor een paar foto’s om één en ander te verduidelijken.

Op de linker foto staan in het midden drie dames die in een straat waar de stoet al is geweest al aan het festijn hebben deelgenomen. Hun t-shirts waren ooit wit. Wij stonden nog in gespannen afwachting van onze eerste doop deze avond. Veel jongeren zijn verkleed, de man in de rechterfoto daagde de eerste auto (van de veiligheidsdienst) uit als een toreador (eigenlijk een matador, maar daarover in een later blog) met zijn rok.

Dan volgt de eerste wagen. Duidelijk wordt dat de wijn deze keer op een andere wijze wordt uitgedeeld. De fles heeft een dop met een gaatje, daarmee kan een gerichte straal geproduceerd worden. Deze dame richt heel aardig in de mond van de mensen aan de kant. Het kan ook anders.

De wagen heeft een groot vat met wijn aan boord. Op de rechter foto is duidelijk dat de bovenkant open is en je kunt slobberen uit een duizend liter vat, als je maar wil.

Rond de wagens wordt een feestje gebouwd. Iedereen die een fles in handen heeft en de mogelijkheid om te tanken, deelt uit. Er dansen allerlei flessen boven de hoofden van mensen en wie zijn mond opendoet, krijgt regelmatig een dosis wijn.

Er zijn diverse methodes om wijn uit te delen. Deze jongen deelde uit met een gieter. Dat maakt het wel heel lastig om je kleren droog te houden.

Ik kreeg ook wijn met deze gieter. Omdat ik op dat moment een camera in mijn handen had, kreeg ik het op de manier zoals deze mevrouw haar wijn geschonken krijgt, de wijn in mijn mond gegoten.

 

 

 

 

 

 

En veel Spaanse jongeren mogen graag poseren. De meisjes rechts vroegen of ik een foto van ze wilde maken en bedankten me vriendelijk toen ik dat gedaan had. Het is echter erg onwaarschijnlijk dat ze deze foto ooit terug zien.

Uiteindelijk moest ik er ook aan geloven. Nou ja, het moest niet, eerst werd me vriendelijk gevraagd of het mocht en toen ik aangaf dat het mocht, werd mijn t-shirt stuk getrokken. Daarna moest er natuurlijk geposeerd worden. Aan het einde van de route hangen de kabels boven de weg vol met stukgetrokken t-shirts en lopen bijna alle jongeren met ontbloot bovenlijf.

Toen de stoet voorbij was zag de straat er uit alsof er een veldslag had plaatsgevonden. Maar wie denkt dat in Spanje de Mañana, Mañanacultuur heerst, heeft het hier mis. Direct achter de stoet werd opgeruimd. De dames op de rechter foto staan te wachten tot de grote veegwagen aankomt en vegen dan de rotzooi voor de wagen. Daarna komt er nog een schoonmaakteam dat de weg schoonmaakt met water en schoonmaakmiddel.

Alle jongeren waren inmiddels op weg om de stoet in een volgende straat weer voorbij te zien trekken.

Toen wij ons gewassen hadden en inmiddels gegeten op een terras, kwamen we bij de kermis het einde van het spektakel tegen. Daarna gingen de meeste mensen van buiten de stad zich wassen bij de carwash. Een spektakel op zich waar ik volgend jaar verslag van zal doen.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Gran Cabalgata.

  1. Ine zegt:

    Hoi Berto en Wil, Leuk om al die verslagen van de diverse festiviteiten in de regio te lezen. Jammer dat die festiviteiten nu zijn en niet wanneer wij bij jullie onze vakantie komen doorbrengen. Dat duurt overigens niet lang meer, we tellen de dagen af. Wij weten niet of wij het al hebben doorgegeven maar gezien de fantastische recenties in jullie gastenboek en op de NFN site hebben wij besloten om in ieder geval de eerste 3 avonden bij jullie de avondmaaltijd te nuttigen. Eerst even bijkomen van alle drukte van alle dag. Nog een vraagje onzerzijds, moeten wij nog wat voor jullie meenemen uit Nederland. Voor ons geen moeite als het maar niet te zwaar is gezien de 20 kg die wij aan bagage mogen meenemen. Schroom niet om wat te vragen. Tot de 7e september en tot die tijd zullen wij het met jullie verslagen moeten doen. Vriendelijke groet, Joop en Ine van Houten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s