Cabalgata tradicional in Jumilla

Gisterenavond zijn we naar Jumilla geweest waar de Cabalgata tradicional gehouden werd. Het is een terugkerend onderdeel van de fiësta’s in augustus. Het bestaat uit een lange optocht van tractoren met aanhangwagens van de lokale bodega’s, gevolgd door mensen die wijn en hapjes uitdelen. Het idee is dat ze het begin van het oogstseizoen vieren. Dus wordt er veel wijn uitgedeeld. Als je wil kan je aan het eind van de Cabalgata zo dronken zijn als een tor. Maar je kan ook gewoon lekker kleine glaasjes wijn proeven en bepalen bij welke bodega je inkopen wil doen.

Op de aanhangwagens staan afgewisseld, mensen die wijn uitdelen, grote vaten (van een kubieke meter) met wijn of sangria, maar ook voorstellingen van alledaags leven in wijn producerend Spanje.

Tijd voor een paar foto’s. We stonden op een plek met weinig verlichting dus de kwaliteit laat wat te wensen over. Een aardige indruk kan je er toch wel van krijgen.

 

De mensen in de straten in gespannen afwachting van de Cabalgata. De rechter foto is het straatje waar wij stonden, vlak bij het Plaza de la constitución, ofwel Plein van de grondwet.

Op het etiket van deze fles staat: Fiësta’s de la Vendimia. Vendimia is niet een woord dat je kan vertalen naar een gewoon Nederlands woord. Het staat voor zoiets als wijnfeesten. Elk jaar wordt deze fontein feestelijk onthult en door een speciale handeling gaat de fontein wijn spuiten (nou ja, gekleurd water) terwijl ze de rest van het jaar gewoon water spuit. Even voor de duidelijkheid, die fles en wijnvaten staan er ook niet het hele jaar in.

 

 

 

 

Links een wat mager opgetuigde wagen, rechts een soort schoolbus met kinderen en achterin een groot wijnvat waaruit een zoete rode wijn werd uitgedeeld.

Links een prachtig geborduurd logo van Peña “El Balamio”. Peña betekend zoiets als vriendenclub, zoals ook het Rijksmuseum in Amsterdam een vereniging van vrienden heeft. Rechts zie je een kubieke meter vat die gevuld was met wijn. Duidelijk is te zien dat die bijna leeg is. Wij stonden op een plek na de grootste drukte. Er was echter genoeg voor iedereen.

Natuurlijk is er ook muziek, achter elke tweede wagen loopt wel een band. Deze mensen kwamen speciaal uit Murcia om acte de préséance te geven. Rechts een voorstelling van het werk op het land, met druivenplanten en olijfboompjes en natuurlijk landarbeiders. Links boven in de rechter foto zie je een huis met rechts daarvan een berg met drie toppen. Deze berg staat nabij Jumilla.

En zo gaat het werk in de Bodega er aan toe.

Het resultaat van al dat werk kan je dan via een fontein verspillen. Rechts wat oude gebruiksvoorwerpen op een wagen.

En hieronder had ik dan ruimte willen gebruiken om het aanbieden van de druiven te laten zien. Vorig jaar werd dat gedaan elke bodega deed een mand druiven in een grote houten bak en na de zegen van mijnheer pastoor te hebben ontvangen werden de druiven met de voeten gekneusd en vervolgens met de ouderwetse wijnpers geperst. Dan kregen alle aanwezigen een klein glaasje van de most. Dat is niet hetzelfde als druivensap want in most zit al een beetje alcohol. Op de druif groeien namelijk van nature ook gistcultures. Die zorgen voor een alcoholpercentage van ongeveer 1%. Maar bovenal is het leuk om te zien hoe mensen in traditionele landarbeiderskleding, de druiven kneuzen en hoe de druiven in een antieke pers tot most geperst worden. Helaas dit jaar werd het niet gedaan. We weten nog niet waarom. Hopelijk doen ze het volgend jaar weer wel!!

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s