Fiësta in Pinoso

Pinoso viert feest de komende week. Pinoso is het dorp dat het dichtst bij Casa de cinco Hermanos ligt. We zijn dan wel onderdeel van La Alberquilla maar dat is een gehucht. Het fiësta in Pinoso duurt 9 dagen en een fiësta in een gehucht als La Alberquilla duurt hooguit twee dagen.

Eigenlijk duurt het fiësta in Pinoso langer want het is al een tijdje aan de gang. Officieel begint het op zaterdag 1 augustus, maar er zijn al activiteiten zoals het kiezen van de Reinas de la Fiësta (Feestkoninginnen) op 25 juli.

Er wordt een kinderkoningin (infantiles) gekozen, een jongerenkoningin (de eigenlijke koningin want zij is de enige die zich Reina mag laten noemen) en een bejaardenkoningin (Dama Majores).

Het fiësta staat grotendeels in het teken van La Virgen del Remedio. Dat is een verschijning van de maagd Maria. Zij is beschermheilige van Pinoso en Alicante. Ik heb veel gezocht op het internet maar weinig gevonden over haar oorsprong. Letterlijk betekent Remedio: Verhelpen. Ze zal dus wel veel aanbeden worden door mensen met een ziekte of door familie van zieken om het van hun kwalen af te helpen.

Het eigenlijke fiësta begint dit jaar dus op de ochtend van 1 augustus met het luiden van de kerkklokken en dan om 19:00 uur is er het eerste stierengevecht. Pinoso heeft geen Plaza del Torro, maar er wordt een veld afgezet met hekken en vluchthavens zodat de stoere mannen van Pinoso en omstreken een gooi naar de eeuwige roem of een flinke handicap voor de rest van het leven, kunnen doen. In het programma (klik op het woord programma om het te lezen) staan diverse foto’s van vorig jaar. De gewonde mannen worden wijselijk niet getoond. Tot en met zaterdag 8 augustus is er elke avond een stierengevecht om 19:00 uur. Verder is er op beide zaterdagen om 24:00 uur een grootst vuurwerk. Spanjaarden steken graag vuurwerk af bij gelegenheid. Fiësta’s zijn een gelegenheid bij uitstek.

Op diverse dagen wordt de rozenkrans gebeden. Eerst voor de zieken en gehandicapten, dan voor de jongeren en kinderen, maar ook wordt gebeden voor de pastoraal werkers, het stadsbestuur, goede doelen organisaties, de dorpen en districten en vriendschap.

Naast deze terugkerende thema’s is er muziek, theater en dans met een echte rocknacht van vrijdag op zaterdag in één van de dorpsparken.

Door dit alles heen is er de hele week een soort braderie, met veel eettentjes en een kermis. Kortom, als je nu niet hier bent, dan ben je te laat.

Nou ja, te laat van 13 t/m 23 augustus is het Fiësta del Vino in Jumilla met als onderdeel de Gran Cabalgado. Wat dat is? Dat schrijf ik een volgende keer.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Fiësta's. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s