Een volgend deel in de rijbewijs-saga

Langzaam, ja heel langzaam gaan we voort in de vaart der Spaanse extranjero’s. Maakte ik in mijn vorige stukjes nog gewag van moeizame vorderingen in het registreren in de Spaanse systemen, gaandeweg worden we (weg)wijzer. Voor het verwerven van een Spaans rijbewijs ben ik sinds eind maart bezig met de aanvraagprocedure. Liever: Ik was bezig met het op de juiste wijze indienen van een aanvraag en het gestart krijgen van de aanvraagprocedure.

Vandaag zijn we weer eens (voor de hoeveelste keer? Ik weet het niet meer.) bezig geweest met dit probleem. Eerst zijn we weer naar de vreemdelingenpolitie in Murcia geweest. Dit keer om mijn geboortedatum op mijn NIE (In Nederland zou dat BSN heten) gecorrigeerd te krijgen. De ambtenaren moesten er wel een beetje om lachen. Wat moest ik nog met zo’n ouderwets document????

Het NIE dat ik in bezit had was niet eens meer geldig. Ze lachten me niet uit, voor de zekerheid haalde de eerste man er een ander bij, en samen vertelden ze ons met een brede grijns, dat het document dat ik had slechts drie maanden geldig was, het dateerde van 2007 dus met dat papier van mij kon niemand meer wat. Mijn Registro de ciudadanos is geldig zolang mijn paspoort geldig is en dus: “Wat wil je nog met een NIE document? Op het registro de ciudadanos staat ook je NIE-nummer”.

“Maar, de juffrouw op het officina del Traffico, zei dat ik het nodig had”, sputterde ik nog tegen. Wil deed ook een duit in het zakje maar: “niet nodig” was hun respons.

“Kan ik er nog wel één aanvragen?” vroeg ik nog. “Nee”, was het korte en bondige antwoord. Je bent EU ingezetene, je hebt je geregistreerd in het Registro de ciudadanos, dus je hebt het niet nodig. Je hebt een nummer dat staat op het document van het registro en dat is voldoende.

Dus wij naar het Officina del Traffico. En wonder,…..de dienstdoende lokettiste, begon te tikken op haar toetsenbord en vroeg me of ik de komende maanden van plan was naar het buitenland te gaan. Dat hadden ze me niet eerder gevraagd en een beetje in de war sputterde ik dat ik in Spanje woon. In het engels legde ze me uit (ze dacht vast dat ik het anders niet verstond) dat ze een ander soort tijdelijk rijbewijs zou uitgeven als ik van plan was naar het buitenland te gaan.

Joechei, de aanvraag wordt in behandeling genomen. Het document van het Registro de Ciudadanos werd zonder morren of aanvullende vragen, geaccepteerd als voldoende.

Omstandig begon de juffrouw achter het loket uit te leggen dat het rijbewijs opgestuurd zou worden. Foutje!!!!! Bij ons komt geen postbode. “Kan het niet naar onze postbus gestuurd worden?” “Nee" zei de lokettiste, wij hebben namelijk een postbus met een andere postcode. Pinoso (daar is onze postbus) ligt namelijk een stuk dichterbij dan Jumilla, waar we toe behoren in La Alberquilla. Als we in Jumilla een postbus hadden dan kon het wel. Maar, dat gaf niet zei de lokettiste. De posterijen sturen het rijbewijs gewoon terug naar het Officina del Traffico en op 24 of 25 oktober kan ik het dan gewoon komen halen. Tot die laatste datum is mijn tijdelijk rijbewijs geldig en dus heb ik geen probleem concludeerde ze.

En dat is een heel erg Spaanse conclusie, er is een oplossing en welke oplossing dat dan ook is; je hebt dan geen probleem. Ik ben het met haar eens, ik ben allang blij! We maken er gewoon een dagje van. wellicht gaan we dan ook uit eten in Murcia. We hebben onlangs een leuk restaurantje ontdekt op weg naar onze parkeerplaats. Het heet “El Soto”. Het lijkt ons leuk en lekker eten daar. Bovendien, als ik dan mijn nieuwe rijbewijs heb, dan hebben we ook wat te vieren.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s