Extranjero’s deel 3

Een mens raakt haast de tel kwijt. Ik heb natuurlijk al ettelijke stukjes met de naam Extranjero’s nummer zoveel en zoveel geschreven, zoals ook supplementen en stukjes over bureaucratie. Het wordt/is een verwarrend zooitje. Voor ons was de manier van inburgeren in Spanje (niet te verwarren met de cursussen die daarvoor in Nederland worden gehouden) ook een zooitje. Langzamerhand beginnen we het spel echter door te krijgen. Er zit natuurlijk ook wel logica in, hoewel die voor een gewone extranjero moeilijk te ontdekken is.

Vroeger was het zo dat alle buitenlanders een aantal bureaucratische handelingen moesten doorlopen om legaal in Spanje te kunnen verblijven. Tegenwoordig is er een verschil tussen Europees ingezetenen en overige buitenlanders. Die laatste groep is dan weer onderverdeeld in voormalig koloniën en anderen maar dat ter zijde.

Europees ingezetenen hebben een streepje voor. Dat is waarom wij niet wisten (en niemand ons vertelde) dat we ook ingeschreven moesten worden in het Registro de ciudadanos de la Union. Om te werken en leven in Spanje kan je volstaan met een NIE (in Nederland: BSN). Wanneer je het daarbij wilt laten heb je echter in Nederland nog steeds een adres nodig om ook daar je dingen te kunnen regelen zoals bijvoorbeeld een rijbewijs. Wanneer je zoals wij, echt emigreert dan moet je ook echt geregistreerd zijn in het Registro de ciudadanos want voor een rijbewijs heb je dat bewijs gewoon nodig en als je in Nederland  je rijbewijs wil vervangen heb je een Nederlands adres nodig om het daar te kunnen regelen. Belastingtechnisch wordt dat echter dan weer lastig dus dat hebben we niet.

Kan je het nog volgen of begin ik echt Spaans te denken nu?

Vandaag is het ons zomaar gelukt om te registreren in het Registro de ciudadanos de la Union. Het was reuze simpel. Het gebouw waar we moesten zijn ligt aan een rotonde (niet aan een straat en daarom konden we het eerder dus niet vinden). Vroeger regelde men dit soort zaken in de gemeente waar men woonachtig was maar dat is verandert. Alles wordt nu elektronisch geregeld (via internetverbindingen) en dus zijn alle formaliteiten overgedragen aan de Oficina’s de Extranjero’s in de provincie hoofdsteden. Nog niet alle ambtenaren zijn daarvan op de hoogte. Ik denk dan ook: Als het via het internet kan, dan kan ook op de hoek van elke straat verbinding gemaakt worden dus waarom dan niet in het gemeente kantoor voor Extranjero’s, maar dat is vast mijn Nederlandse denkkader.

Wij kwamen gewapend met ons formulier bij het oficina aan en we weten het al, alleen de ambtenaren ter plaatse en mensen die er al eerder zijn geweest kennen de lokale gebruiken. Dus wij de eerste veiligheidsambtenaar aangesproken en onze wens kenbaar gemaakt. Hij wees ons naar een rij en daar zijn we netjes aangesloten. Het vlotte best dus waren we snel aan de beurt. We kregen een formulier waarmee we geheel volgens Spaans gebruik naar de bank moesten en daar aangekomen moesten we € 10 per persoon betalen en kregen een betalingsbewijs. Daarmee konden we weer terug in de zelfde rij gaan staan bij het oficina de extranjero’s en deze keer (wat overkwam ons nu toch) vorderde de rij nog sneller als de eerste keer.

Vervolgens kregen we een bureau aangewezen waar op dat moment nog een mevrouw werd geholpen. Als zij klaar was, dan waren wij aan de beurt. Dat ging snel en dus waren we binnen vijf minuten aan de beurt.

De afhandeling van de aanvraag ging zo mogelijk nog sneller. Het blijkt dat we al lang geregistreerd stonden. Daarvoor had het oficina de extranjero’s in Jumilla al gezorgd. Het enige wat de aanwezige ambtenaar deed, was een aantal dingen invoeren in de computer en een gewichtig uitziend vel in de printer stoppen en prompt kwam ons bewijs van inschrijving er uit rollen.

Spanje rukt op in de digitale vaart der volkeren.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s