Extranjero’s

Zoals ik al eerder vermelde op dit blog, wij zijn Extranjero’s, in het Nederlands: Allochtoon. Als extranjero’s moet je bij alles wat meer moeite doen om de dingen voor elkaar te krijgen dan de autochtone Spanjaarden. Zo maakte ik in het vorige artikel hier melding van het feit dat we in het registro de ciudadano de la Union opgenomen willen/moeten worden. Daarvoor moesten we nog een document bij de gemeente regelen en vandaag konden we dat ophalen. Vol trots liepen wij er mee naar het immigrantenkantoor om daar verwerkt te worden in het systeem.

Nou dat dacht ik toch niet hè. De man achter de balie zei: Ik heb het gekopieerd nu moet u het indienen bij de Oficina de Extranjero’s. “Oké”zei ik vol goede moed, “waar is dat kantoor?” “In Yecla” zei de man.

Yecla is een leuk stadje dat we kennen van de tijd dat we ons huis nog moesten kopen en we daarvoor een NIE nodig hadden. Je weet wel, het Spaanse burgerservicenummer. Daarnaast kan je in Yecla lekker eten, hebben ze een leuke kerk, een leuk heiligdom boven op hun berg en een grappig oud centrum. Maar Yecla is ook 32 kilometer van Jumilla verwijdert. Maar ja, het zou ook te gemakkelijk zijn geweest als we klaar waren met het inschrijven in dit registro. Dus wij naar Yecla. Gelukkig wisten we waar we moesten zijn omdat we dat NIE nummer er al eens hadden aangevraagd. Daar aangekomen bleek de rij niet zo lang te zijn. Er bleken zo’n vijf mensen voor ons te zijn. Het leek onze geluksdag wel te worden.

In hetzelfde kantoor worden ook paspoorten uitgegeven en we zagen en passant, dat Spanje al is begonnen met het uitgeven van paspoorten met biometrische gegevens. Iedereen die voor een nieuw paspoort kwam, moest eerst zijn vingerafdruk laten scannen die dan in het paspoort weergegeven wordt.

Aangezien die vijf mede-extranjero’s voor ons allemaal door één ambtenaar geholpen moesten worden, duurde het ongeveer twee uur voor we aan de beurt waren. Een lange zit, hadden we maar een boek meegenomen.

Toen we aan de beurt waren, verschoot de ambtenaar een beetje. Ze rammelde wat op haar computer en ze vroeg wat we nu precies kwamen doen. Wij moedig vertellen wat we kwamen doen natuurlijk maar we voelden de bui al hangen (en dat met al dat mooie weer hier in Spanje).

De man van het immigratiekantoor in Jumilla had ons naar het verkeerde kantoor gestuurd. We moesten niet in Yecla zijn, maar in Murcia. Het registro de ciudadano de la Union wordt daar bijgehouden niet in Yecla. Ze schaamde zich een beetje en we begrepen haar in eerste instantie niet volledig. Ze deed haar uiterste best en kreeg het in, voor ons begrijpelijk Castillano omgezet. Ze belde naar het kantoor waar we wel moesten zijn om te informeren wat we allemaal nodig hebben. Ze schreef het voor ons op en ook het adres schreef ze op. (Handig dat we een navigatiesysteem hebben. we kunnen het dus vinden.) Op die manier lopen we in elk geval niet de kans ook daar nog eens weggestuurd te worden omdat we niet de benodigde papieren hebben. We hebben haar hartelijk bedankt en ons voorgenomen de man van het immigratiekantoor in Jumilla, bij gelegenheid nog eens over de balie heen te trekken.

Wordt vervolgd….

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Bureaucratie. Bookmark de permalink .

4 reacties op Extranjero’s

 1. Ine zegt:

  Hoi Berto en Wil, wij begrijpen iets niet. Volgens ons staat er op het blog dat de geboorteplaats van Berto, Jumilla is en dat je volgens ons dan van Spaanse geboorte bent?! Waarom jullie dan in laten schrijven als Extranjero\’s? Overigens leuk deze verhalen, wij kijken er iedere week naar uit. Woensdag is voor mij (Ine) blog dag. Ik lees dan jullie blog en een blog in de Margriet. Een Nederlands tijdschrift. Jullie blog lees ik dan meestal voor en de blog van Margriet interesseert Joop niet. Groet Joop en Ine

 2. Berto zegt:

  Nou zegt je geboorteplaats niet alles over je nationaliteit, ik ken vele Nederlanders die in een ander land geboren zijn. Maar goed het was wel een foutje, ik heb het aangepast.

 3. Ine zegt:

  Het is toch geen foutje, neem onze reactie aub niet te serieus, het viel ons alleen maar op omdat we wekelijks op jullie blog kijken. We hebben gewoon heeeel veeeeel zin in onze vakantie en ik verheug mij bijzonder op de sterrenhemel die wij waarschijnlijk bij jullie kunnen zien. Wij wonen in Alkmaar en hebben heel veel grondlicht van de kassen die in Heerhugowaard staan, een dorp op ong. 5 km. afstand. Ik ben geen deskundige en ik heb geen verstand van sterrenbeelden e.d. maar het fasineert mij wel. Prettig weekend, groet Joop en Ine

 4. Berto zegt:

  Maak je niet ongerust ik heb het slechts aangepast. Het is handig als mensen je op voudjes wijzen.Als je meer wil weten over de sterrenkaart (en eventuele zichtbaarheid van ISS) aan het hemelgewelf bij Casa de cinco Hermanos kan je altijd op deze site kijken: http://www.heavens-above.com/Het is hier inderdaad altijd pikdonker (vooral als de maan niet schijnt) en de hemel is altijd wolkenloos. Momenteel is elke avond Saturnus zichtbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s