Subsidie

Volgens mij heb ik ergens op dit blog al eens geschreven over onze elektriciteitsvoorziening. Voor degenen die dit niet gelezen hebben, zal ik een korte geschiedenis schrijven.

Sinds twee jaar is Electro Aldesa (installatiebedrijf) een nieuw elektriciteitsnet aan het bouwen in en rond La Alberquilla. Eerst groeven ze gaten in de grond, na een paar maanden werden daar palen in gezet waarna het werk weer een tijdje stil lag. Toen kwam er de bedrading en na keuring door Iberdrola, werd er weer het één en ander aangepast en verspijkert. Bij elkaar (netto) zo’n twee weken werk. Ik reken daarbij voor het gemak niet de werkzaamheden om het elektriciteitsnet naar La Alberquilla aan te leggen want ik weet niet hoe dat verlopen is.

Toen hadden we een vergadering op het gemeentehuis, want de derde termijn moest betaald worden. Naar goed Spaans gebruik betaal je zelf de aanleg van het netwerk wat je overdraagt aan Iberdrola op het moment dat je aangesloten wordt. Daarna betaal je ook voor het onderhoud ervan. Een aantal mensen wilden niet eerder betalen dan het moment dat de werkzaamheden klaar zouden zijn. Electro Aldesa wilde het werk niet eerder afmaken dan het moment waarop iedereen betaald zou hebben. een patstelling die dus weer voor een half jaar vertraging heeft gezorgd.

Eergisteren kwamen onze buurman en een werknemer van Electro Aldesa langs om te vertellen dat we geld terug kregen. In zijn gebroken Engels (hier noemen ze dat Spanglish) vertelde de werknemer dat we geld te veel hadden betaald. Van Silverio (onze buurman) begreep ik in het Spaans dat we subsidie kregen vanwege een stimuleringsregeling vanuit de overheid om het elektriciteitsnet te moderniseren.

We moesten daarvoor een officieel document kunnen overleggen van de bank dat we een rekening hebben daar, zodat de gemeente ook bereid zou zijn om het geld over te maken. Dus ik naar de bank om zo’n document te halen. Dat is gratis en geen probleem, ze maken het even en je krijgt het direct mee.

Vandaag waren we op het gemeentehuis en zoals bij ambtenaren gewoon is, beginnen daar de problemen. Het document om op de modernisering van ons huis subsidie over te maken stond nog op naam van de oude eigenaar: Pedro. Hij had namelijk ooit voor de aanleg van het nieuwe net getekend. Volgens de gemeente zou hij dat geld dus moeten krijgen. Hij was er ook en zei (gelukkig voor ons) dat hij niet de rechthebbende voor dat geld was en dat ze het dus gerust aan ons konden overmaken. Maar ja, zo werkt dat niet bij ambtenaren.

We moeten een overeenkomst schrijven waarin staat dat het huis overgedragen is aan ons en de vorige eigenaar afziet van een claim op dit subsidiegeld. Pedro knipoogde naar me met een blik die zei: “Dat komt wel goed hoor.” De werknemer van Electro Aldesa zat al druk te schrijven want hij gaat het document opstellen en komt maandag naar ons toe om het te laten ondertekenen. Dan kunnen we weer een afspraak maken met Aïda (de ambtenaar in kwestie) om het definitief te regelen. Aïda zei dat ze het dan ook echt binnen een week zou overmaken. We zullen zien.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Bureaucratie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Subsidie

  1. Ine zegt:

    Ook daar is de ambtelijke molen dus niet zoals hij zou moeten draaien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s