We hebben een andere auto.

Inderdaad de oplettende websitebezoeker heeft het al gezien op de pagina “Actueel”. We hebben een andere auto. Een witte Fiat Dobló. Maandag zijn we Pinoso in gegaan om op zoek te gaan naar een ander auto. Dat was hard nodig want ons Combo’tje was slechts een tweezitter en daarmee kunnen we dus geen gasten ophalen of rond rijden naar beginpunten van wandel- of fietstochten of op halen aan het einde daarvan.

In Pinoso wisten we een Fiat-garage (Taller in het Spaans) en we liepen er naar binnen om te vragen of ze ook tweedehands auto’s verkochten. Nee, was het antwoord. Dus vroeg ik of de man ook een plek wist waar ze wel te koop waren. Hij dacht na en ondertussen vreesde ik dat we helemaal naar Elda (35 km verderop) zouden moeten om er één te vinden. Toen wees hij naar een Witte Dobló en zei: “Of jullie moeten er zo één willen kopen.” Nou, dat wilden wij wel. Daarom waren we naar de Fiat garage gegaan. We werden mee naar binnen genomen waar een dorpsgenoot van ons achter een bureau zat en ons meenam door de virtuele wereld van 2e hands autoverkoop. Er werden ons allerlei Dobló’s getoond op het computerscherm en ook een Ford Tourneo. Uiteindelijk viel de keuze op toch een Witte Dobló, zoals degene die buiten stond.

We konden deze auto dus ook even buiten bekijken om hem te keuren op de ruimte, de accessoires en zo meer. De koop was snel gesloten. Onze dorpsgenoot moest er wel om lachen. Op zijn gezicht stond te lezen: “Zo snel heb ik nog nooit een auto verkocht.” Wij blij en hij blij. ‘s Avonds hebben we een proefritje gemaakt met de inmiddels uit Elda gearriveerde auto. Daar bleek hij toch vandaan te komen.

Vervolgens moeten er natuurlijk een aantal zaken geregeld worden. Het burgerservice nummer dat in Spanje in gebruik is; NIE, wordt ook hier vereist. In Nederland is dat ondenkbaar maar hier is het NIE voor van alles en nog wat noodzakelijk. Ook het bewijs dat we in Spanje woonachtig zijn moet er aan te pas komen. Dan kunnen alle papieren geregeld worden. Dat duurt enkele weken maar geen nood, totdat die originele papieren er zijn voldoen de kopieën die de garage al kan maken via het internet ook.

Dus wij een verzekering geregeld. Gelukkig weten we een Spaanse verzekering met een Nederlandse werknemer. Met zulke zaken komen er hele specifieke taalproblemen om de hoek waardoor ik nu, al die Turken en Marokkanen begrijp die dat in Nederland, ook bij hun landgenoten regelen. Ons basis Spaans is gewoon niet toereikend. We leren overigens snel en veel met dit soort avonturen. De schade vrije jaren die we in Nederlandse verzekeringen hebben opgebouwd worden ook hier door de nieuwe verzekering overgenomen. Da’s fijn maar vergt wel het één en ander aan bureaucratie. Die bureaucratie komt dan van de Nederlandse verzekering. De Spaanse gelooft het wel maar wil uiteindelijk toch een officieel bewijs zien. De Nederlandse verzekering wil een bewijs van uitvoer of sloop zien van de oude auto.

Intussen konden we donderdag ons Do’blootje ophalen en we hebben er al lekker wat in gereden. Het is even wennen want hij is veel groter dan de Combo. Het rijdt echter ook een stuk pittiger en comfortabeler. De stoelen zitten heerlijk en er zijn zeeën van beenruimte, zowel voor als achterin. Hij is hoog dus je zit lekker rechtop en hebt een goed overzicht op de weg.

Vrijdag konden we dus naar het lokale sloopbedrijf met onze Combo. Omplaten naar een Spaans kenteken is erg duur. De eerste twee maanden dat je in Spanje woont is het gratis maar daarna kost het ongeveer € 600. Dus hebben we besloten het ding weg te brengen en er afscheid van te nemen. Dat ging ook niet moeilijk, € 30 rijker en een auto armer togen we vandaag met de juiste papieren naar het postkantoor om de RDW in kennis te stellen van het verscheiden van ons oude autootje.

Daarmee zijn we van de dure wegenbelasting en verzekering af. Beiden zijn in Spanje een stuk goedkoper. Hier hebben we all-risk met wegenwachtservice voor de prijs van een Nederlandse WA-verzekering en de wegenbelasting voor een jaar is ongeveer de prijs van een kwartaal in Nederland. Wat wil je ook, de levensstandaard is hier een stuk lager dan in Nederland.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Bureaucratie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s