Bureaucratie in Spanje

Nu ik weer een tijdje in Spanje ben, een bericht over de bureaucratie waar een buitenlander hier tegen aan loopt. Sinds vorige week maandag probeer ik mijn rijbewijs te verlengen. Aanvankelijk dacht ik hiervoor bij het gemeentehuis te moeten zijn. Nederlands als ik ben dacht ik dat het ongeveer hetzelfde zou werken als in Nederland. Nou, nee dus.

De gemeenteambtenaar die me te woord stond vertelde me dat ik bij El Officina del Trafico moest zijn in Murcia. Dat is dus ruim 60 kilometer hier vandaan. Afijn hij wist het adres niet dus ben ik maar eens gaan zoeken op het internet. Dat was nog best moeilijk vinden maar uiteindelijk had ik de site van het betreffende overheidsorgaan. De Jefatura del Trafico had zelf een adres op de site gezet waar ik zou moeten zijn en wat onbegrijpelijke dingen die ik zou moeten ophoesten om een rijbewijs te verkrijgen.

Op naar Murcia en even regelen dacht ik nog. Hahaha, even regelen in Spanje. Hier gaaat niets vanzelf. aangekomen bij de Officina vroeg ik een veiligheidsbeambte waar ik moest zijn. Hij wees me een rij en ik sloot aan. Aan het einde van die rij kreeg ik formulieren die ik in moest vullen en gelukkig is mijn Spaans inmiddels goed genoeg om dat te kunnen doen. Vervolgens moest ik naar een rij om te betalen, voor niets gaat slechts de zon op, ook in Spanje.

Daarna naar het echte loket, daarvoor moest ik eerst een volgnummer uit een automaat halen om de afhandeling eerlijk te laten verlopen. Drie keer drukken op de knop Conductores moest een bonnetje opleveren met een nummer. De vierde keer drukken kwam het bonnetje inderdaad. Ik had nummer 364 en 351 was aan de beurt. Het ging voor Spaanse begrippen echter snel en ik was na een kwartiertje aan de beurt. De man achter het loket zei me al snel dat ik nog wat kopieën nodig had en een gezondheidsverklaring. Ik moest daarvoor naar een gespecialiseerd medicus. Waar vind ik die? Vroeg ik nog onschuldig. Gewoon zoeken zei hij vrolijk.

Dus ik uit het veld geslagen terug naar huis. Waar vind ik in Spanje een keuringsarts, ik heb niet eens een huisarts hier. Logica dicteert in dergelijke gevallen dat je te rade gaat bij vrienden. De eerste die ik vroeg (Alan) wist van niets, hij zij dat hij het maar onzin vond om zo jong al gekeurd te moeten worden. Daar had ik dus niets aan. De tweede zei dat hij bevriend was met de lokale apotheker en  hij het hem zou vragen. Daarop zou hij me meteen bellen. Anders dan de mededeling dat de apotheker op vakantie was heb ik nog niet gehoord.

Onze makelaar (die ons dit huis heeft verkocht) vertelde er wel één tee weten in het dorp Monovar. Da’s 26 km verderop en ik er naar toe. Deze medicus is alleen open van 17:00u tot 20:30u en al helemaal niet op vrijdag dus moest ik wachten tot maandag. Die medische verklaring was snel geregeld. Zonder afspraak stond ik er op maandagavond en een uurtje later kon ik terecht. Na een computertest en een ogen- en orentest, moest ik een aantal vragen beantwoorden en bloeddruk laten meten door een arts. Vervolgens kreeg ik mijn medische verklaring.

Ik de volgende dag (dinsdag) naar Murcia om daar te horen dat Monovar in provincie Alicante ligt en in Murcia die verklaring dus niet geldig is. Balen, balen, balen. Buiten gekomen ben ik de eerste de beste apotheek ingelopen en heb gevraag wat ik de eerstee keer al had moeten doen: Is er in de buurt een medicus die keuringen doet? Ja hoor twee straten verderop aan de andere kant van de rivier is er één. Die deed de keuring nog sneller. Een kwartier nadat ik me had aangemeld kon ik terecht en hoefde alleen een ogentest te doen. Vervolgens terug naar de Officina de Trafico en het spul is nu in aanvraag.

Grappig is wel dat ik direct mijn rijbewijs moest inleveren. In ruil kreeg ik een briefje dat in combinatie met mijn paspoort dienst doet als rijbewijs. Zo kan ik toch legaal blijven rijden want het rijbewijs krijg ik op 7 juli pas. Zo lang duurt het voor een nieuwe is gemaakt.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Bureaucratie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Bureaucratie in Spanje

  1. Robert en To zegt:

    Hallo Berto, en Wil natuurlijk!Wat een verhaal ja zo krijg je de dagen wel gevuld met rijden zoeken en vragen wie verwacht nou dat het zo omslachtig is allemaal, maar ja ze zeggen wel eens alles heeft zo z\’n charmes !!maar een troost wij zitten hier weer eens in de regen en de nodige wind!!, bij jullie waarschijnlijk wel wat beter haha,Nou de groetjes en tot het volgende verhaal.Saludos de Roberto i ToSpikenissos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s