Vogels rond Casa de cinco Hermanos

Zoals belooft in het vorige artikel nu een stukje over vogels die we hier regelmatig kunnen zien.

Sinds we hier wonen hebben we veel vogels gezien waarvan er een aantal niet of nauwelijks in Nederland voorkomen. De eerste vaste gast die we dit voorjaar elke avond konden zien was een steenuiltje (in het Spaans: Mochuelo). Elke avond als we buiten, onder ons afdak zaten te eten kwam hij even langs om vanaf een paal of elektriciteitsdraad te bezien of er prooi voor hem te vinden was. Zo tegen de schemer gaf hij acte de présence. Natuurlijk is het moeilijk om bij schemer een foto te maken maar ik heb het toch geprobeerd en de linker foto is het resultaat.

De rechter foto heb ik gekopieerd van het weblog ateliervivaldi. Een steenuil leeft in de omgeving van weilanden, eventueel enkele (kleinschalige) akkers en/of hoogstam-fruitboomgaarden daar zoekt de steenuil naar muizen, kevers, wormen en andere kleine gewervelde en ongewervelde dieren. Wij hadden het geluk dat hij op een avond zo’n 5 meter van ons vandaan landde om daar een enorme kever te verorberen. Hij keek eerst even uitgebreid naar ons of wij geen gevaar vormde en at toen de kever (die geduldig had zitten wachten tot hij gevangen werd) op. Helaas heb je op zo’n moment geen fototoestel of videocamera bij de hand.

Een andere bijzondere vogel die je in Nederland nauwelijks ziet is de Hop (in het Spaans: Abubilla). Een bijzondere vogel die je ook hier meestal slechts in een flits ziet zitten waarna hij wegvliegt, ze zijn erg schuw. De hop vind je van open tot halfopen, liefst droge terreinen, het vrouwtje broedt als enige (vader bemoeit zich er niet mee) in boomholtes, rotsen of oude gebouwen. Het voedsel bestaat vooral uit grote insekten zoals bijvoorbeeld: kevers. Hier in Spanje zijn het blijvertjes terwijl ze vanuit Nederland in Noord Afrika overwinteren. Hoppen zijn onmiskenbare vogels. De vlinderachtige, dwarrelende vlucht trekt onmiddelijk de aandacht en de gebandeerde, ronde vleugels zijn met geen andere vogelsoort te verwarren. Het meest opvallende aan de hop is nog wel de prachtige kuif, die de vogel op kan zetten. Met deze kuif worden allerlei emoties gecomminiceerd. (Bron: Vogelbescherming Nederland)

Foto: Vogelwacht Uden

Nu hebben we in Nederland veel zwaluwen gezien en ook hier zitten er in de zomer veel zwaluwen (in het Spaans: Golondrina). In dit droge land hebben zwaluwen het volgens mij niet gemakkelijk. Hoewel,….sinds wij een zwembad hebben is er aan water geen tekort voor de zwaluwen in onze buurt. Ze vliegen met regelmaat over het wateroppervlak en nemen er in volle vlucht, een slokje van. Op sommige dagen zitten er honderden zwaluwen op de elektriciteitsdraad en om beurten vliegen ze dan over het zwembad. Ook al zit er iemand op de rand van het bad, ze vliegen af en aan. Ik heb er een filmpje van gemaakt en hoop dat het op dit blog een beetje goed te zien is. Ik probeer het gewoon.

Natuurlijk hebben we hier ook musjes, koolmeesjes, roodborstjes en andere kleine vogels die ik niet bij name ken. Het voert te ver om die hier allemaal te behandelen. De grotere roofvogels wil ik toch wel even noemen.

Zo komen hier arenden of adelaars (in het Spaans: Aguila Real) voor die we in het voorjaar regelmatig boven onze vallei hebben zien cirkelen. Vooral als ze hun gekrijs laten horen tijdens de vlucht vinden we ze. Dan vliegen ze namelijk laag terwijl ze tot gigantische hoogte kunnen stijgen.

Afgelopen zomer zag ik tijdens een wandeling bij de ingang van een barranco een enorme uil. Na wat zoeken bleek het de Oehoe (in het Spaans: Búho Real) te zijn.

Natuurlijk vloog die oehoe direct weg toen hij ons opmerkte maar het internet biedt uitkomst. dit plaatje komt net als de adelaars van de site van de Sierra del Carche.

Natuurlijk zitten hier in de buurt ook valken en buizerds, die komen net als in Nederland ook hier voor. Kijk gerust op de eerder vermelde site van de Sierra del Carche. die is in het Spaans maar niet heel erg groot, je vindt er je weg wel.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Dieren. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s