Dieren in de omgeving van Casa de cinco Hermanos

Gisteren hebben weer eens heerlijk gewandeld in de buurt van ons huis. Gewoon vertrekken vanuit de voordeur met de wandelschoenen aan om gewoon weer thuis te eindigen. Deze wandeling hadden we al eerder uitgezet maar we wilden er een nieuw stuk bij verkennen voor wandelaars die wat langere wandelingen willen maken.

Onderweg bij een oud en inmiddels in staat van verval verkerend huis zag ik een vos. Het was slechts in een flits dat ik hem/haar zag want hij/zij zag mij ook en rende snel weg het hoge gras in. Dat bracht mij op het idee om een artikel te wijden aan dieren in onze omgeving.

Zoals ik juist schreef zitten hier dus vossen. Op een mooie zomeravond liep er hier voor het huis eens één langs. Het was reeds schemerig en we zagen hem niet zo duidelijk maar aan de dikke staart was hij duidelijk herkenbaar als vos.

Hier in Spanje noemt men een vos: ‘Zorro’. Dus nu weten we meteen hoe we de populaire T.V.-serie van vroeger en de recentere films moeten vertalen. Er zitten niet veel vossen in onze omgeving en je moet echt geluk hebben om ze te spotten. Vossen zijn erg schuw en met hun sublieme reukvermogen en gehoor, zijn ze doorgaans veel eerder weg dan wij ze hebben opgemerkt.

Nog geen halve kilometer verder kwamen we een gezinnetje zwijnen tegen. We staken een kruispunt van paden over en daar waren ze op zoek naar eten in het hoge gras. Moeder schrok zich te pletter van ons en was snel weg. Haar kroost liet ze aan hun lot over maar toen die ons ook als potentieel gevaar opmerkten maakten ook die zich snel uit de voeten.

Zwijnen (Jabalí) worden hier wel gejaagd en belanden dan doorgaans op de barbecue. Het jagen op zwijnen in de zomer is nog niet gemakkelijk want ’s zomers zijn het nachtdieren. Bij gebrek aan water in de zomer trekken de grotere zoogdieren allemaal de Sierra in waar dan nog wel oppervlaktewater te vinden is. In de winter leven ze echter voornamelijk overdag en komen ze de open gebieden rond de Sierra in en kan je ze dus tegenkomen. Zwijnen woelen de grond om op zoek naar eten en hun sporen zijn zomer en winter gemakkelijk te vinden op wandelingen door en rond de Sierra. (klik op de foto voor meer info; wel in het Spaans)

Dieren waarvan we weten dat ze hier zitten maar die we nog nooit gezien hebben zijn er ook. Er zitten naar verluid in de Sierra del Carche ook bergkatten (Gato Montes). Dit zijn echte nachtdieren en je ziet ze nooit.

Zoals je ziet lijken ze erg op een gewone huiskat. De enige kat die wij hier wel eens gezien hebben was erg tam (hoewel ze zich niet liet aaien) dus dat kan nooit een bergkat geweest zijn. (klik op de foto voor meer info; wel in het Spaans)

Ook Dassen (Tejón) schijnen in de Sierra voor te komen maar ook die hebben we ook nog nooit gezien evenals dassenburchten. Ik denk dat je een echte kenner moet zijn met veel geduld om ze te vinden.

Dassen zijn carnivoren en eten kleine (zoog)dieren. (klik op de foto voor meer info; wel in het Spaans)

Onlangs liep ik naar de auto en gewoonlijk kijk ik dan een beetje om me heen. In één van de houten elektriciteitspalen zag ik een eekhoorn naar boven klimmen. Hij klom tot de top en zat daar lange tijd boven de elektriciteitsdraden. Één keer zwiepte zijn staart tegen de draden, dat moet zeer gedaan hebben want er staat wel 220 volt op die draden en ze zijn niet geïsoleerd. Ik heb er geen foto van kunnen nemen want toen ik met het fototoestel aankwam was de eekhoorn weg. Gasten van ons hebben ons deze zomer verteld een eekhoorn te hebben gezien terwijl hij water dronk uit ons zwembad. Helaas ook daarvan hebben we geen foto. Aangezien er in Spanje vele soorten Eekhoorns (Ardilla) voorkomen heb ik me er maar niet aan gewaagd een foto van het internet te plukken om hier in te plakken. De bovenstaande foto’s komen van de website: Sierra del Carche. Alleen de foto van de vos komt van wikipedia.es.

Volgende keer een artikel over de vogels in de buurt. Ik ga vast zoeken naar foto’s van de Hop en Bijeneter.

Over Berto Zirkzee

Trotse eigenaar van een Naturistische Bed & Breakfast in Spanje.
Dit bericht werd geplaatst in Natuur. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s